Les dades de visitants rebuts durant 2015 en els recintes monumentals de la Ciutadella i del Castell de la Trinitat de Roses, testifiquen un augment d'un 15,34% respecte a l'any 2014. El total de visitants als dos espais ha ascendit a 53.571, 7.125 més que durant 2014, en què s'arribà als 46.446. L'increment d'horaris de les visites guiades, el reforç i renovació de les visites escolars i l'ampliació de les activitats culturals i lúdiques en els dos recintes, han estat claus per assolir aquest augment.

Pel que fa al lloc d'origen dels visitants, les tres procedències més nombroses segueixen essent, per aquest ordre, França, Catalunya i Espanya, seguides d'Alemanya i Regne Unit. Els mesos de major afluència tornen a ser els mesos de juliol, agost i setembre, coincidint amb la temporada turística d'estiu, amb 9.803, 14.552 i 4.905 visitants respectivament.

Activitats organitzades pel servei educatiu

Una dada que l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament valora molt positivament és l'increment de participació en les diferents activitats organitzades pel servei educatiu, les quals permeten gaudir d'una experiència més enriquidora i d'un coneixement més profund del passat històric i patrimoni rosincs.

En aquest apartat, durant 2015 hi ha hagut 9.753 persones que han fet algun tipus d'activitat organitzada per aquest servei, incrementat-se en 483 persones envers a l'any anterior. Ha estat un salt qualitatiu, fruit sobretot de l'esforç de difusió de les activitats -especialment durant l'època estival- però també de la diversificació d'activitats.

Més activitats nocturnes tant al Castell com a la Ciutadella

Amb aquest objectiu s'ha incrementat la quantitat i idiomes de les visites individuals, realitzades en català, castellà, francès, anglès i alemany. A la temporada d'estiu també s'han fet més activitats nocturnes tant al Castell com a la Ciutadella per un ampli públic en català, castellà, francès i en algunes ocasions anglès. També s'ha continuat amb els aniversaris culturals per completar una oferta cultural a grups diversos. Les activitats autoguiades han estat revisades i remodelades.

Pel que fa a les activitats destinades als centres educatius, els grups escolars han passat d'enregistrar 1.550 alumnes participants durant l'any 2014 a 1.679 alumnes durant 2015. Les activitats escolars es van renovar al 2015 amb una nova orientació utilitzant les noves tecnologies i cobreixen totes les edats des de P3 fins a batxillerat, amb una dinàmica interactiva i d'acord els currículums escolars amb 8 activitats diferents.

En el cas de les visites guiades per a adults s'ha passat dels 7207 als 7507 usuaris i les activitats familiars també han augmentat dels 313 de 2014, als 567 durant 2015. El públic majoritari en les visites individuals ha continuat essent el públic francès, però amb un notable increment del públic català envers els anys anteriors.