L´agrupació de veïns ´Salvem la Biblioteca´ recull més de 500 firmes perquè l´Ajuntament d´Avinyonet de Puigventós torni a obrir la biblioteca. La reclamació arriba després que el consistori decidís tancar-la i llançar uns 700 llibres al contenidor blau perquè "no tenien valor econòmic". La setmana passada, durant un ple extraordinari, el consistori va decidir obrir una sala de lectura per així acabar amb aquesta polèmica. Ara, però, el col·lectiu veïnal critica que el batlle, Josep Maria Bartolomé, no "ha dit tota la veritat" perquè segons la catalogació que tenen, a la biblioteca hi havia més de 1.800 llibres alguns dels quals eren regals de Quimi Portet o obres de Josep Pous i Pagès, fill predilecte de la vila. "El que volem és que se sàpiga la veritat i que es torni a obrir la biblioteca, tot i que no tingui llibres; ja en buscarem. No és incompatible amb l´espai de coworking per emprenedors", ha comentat un dels membres de l´agrupació, Joan Trayter. D´entrada, l´agrupació entregarà a l'ajuntament totes les firmes recopilades a principis d´aquesta setmana.

En un comunicat que l´entitat ha difós aquest diumenge al vespre, assenyalen que hi ha una sèrie de qüestions que l´alcalde no ha acabat de deixar clares i que no són "certes". En primer lloc, destaquen que desconeixen d´on surt la dada que en els últims 15 anys només cinc persones visitessin la biblioteca municipal. "No ens consta que es portés cap control. Per altra banda, l´alcalde en porta menys de nou a l´ajuntament i cap dels membres del consistori fa 15 anys que hi és", expliquen. Al mateix temps, destaquen hi havia diverses persones que acostumaven a anar a buscar-hi llibres com també consultar pàgines d´internet mitjançant l´ordinador que hi havia a la sala. "Per tant, considerem que afirmar que en 15 anys nomes s´han rebut cinc visites és gratuït i no s´ajusta a la veritat", afirmen en el document.

En segon lloc asseguren que "una altra afirmació que no s´aguanta" és que només hi havia uns 700 llibres a la biblioteca. Uns llibres que van anar a parar a les escombraries. Segons l´agrupació, en una catalogació del 2011, n´apareixen inscrits un total de 1.390 i, el 9 de juny del 2015, el polític i advocat Josep López de Lerma va donar-ne 546 més. A part, des del 2011, diverses persones van anar fent petites aportacions particulars. "No s´entén com pot dir que té dubtes que López de Lerma fes la donació quan hi ha una carta que ell mateix va enviar agraint-li el gest" ha comentat Trayter.

D´altra banda, també critiquen les paraules del batlle qui va assegurar que els volums "no tenien cap valor econòmic". Segons les dades que aporten des de ´Salvem la Biblioteca´, a l´inventari del 2011 s´hi pot veure que hi havia la Gran Enciclopèdia Catalana que va adquirir el consistori als anys 80, 27 volums de ´Catalunya Romànica´, l´obra completa de Josep Pla de 46 volums que va regalar Quimi Portet a l´ajuntament quan era veí d´Avinyonet, diverses enciclopèdies, 50 volums sobre l´història de l´art, uns 300 llibres de narrativa catalana, 110 de poesia, 80 de geografia, 100 sobre tradicions majoritàriament catalanes i 40 vinculats amb temes polítics. També hi havia llibres de Josep Pous i Pagès, fill predilecte d´Avinyonet de Puigventós. "Tot això ha anat a parar al contenidor de reciclatge per treure algun profit en folis de paper per les escoles segons diu el batlle", ha ironitzat Trayter.

En aquest sentit, des del col·lectiu de veïns lamenten les paraules del batlle i destaquen que només "volen saber la veritat". "Cap llibre és obsolet", afirmen. Per això, ja han recollit més de 500 firmes reclamant la reobertura de la biblioteca en el mateix indret on es trobava fins fa poc. Unes signatures que presentaran davant l´ajuntament entre dilluns i dimarts d´aquesta setmana. També hi han donat suport persones de Figuers o Vilafant vinculades al món cultural. En total, a la vila hi viuen uns 1.600 veïns.

La setmana passada, durant el ple, l´equip de govern va decidir instal·lar una sala de lectura gestionada per tres voluntaris jubilats però els veïns que sigui com l´antiga biblioteca. A més, asseguren que és "totalment compatible" amb l´espai de coworking, una zona dedicada a emprenedors que volia fer el consistori a les instal·lacions de la biblioteca. "No entenem per què ho han fet, és una mica estrany tot plegat", ha comentat Trayter. El consistori s´ha posat en contacte amb l´agrupació veïnal per reunir-se properament per tractar tota aquesta polèmica.