Les prediccions que fa un any feien els caçadors s'han complert: Girona ha superat la xifra de 13.000 porcs senglars abatuts. Concretament i segons l'últim informe publicat pel Departament d'Agricultura, el nombre registrat d'exemplars abatuts la temporada 2014-2015 va ser de 13.021, una dada provinent de fonts oficials que no s'havia donat mai aquest segle XXI i que ve a confirmar la magnitud de la gran plaga de la fauna salvatge que afecta les comarques gironines malgrat les mesures adoptades per l'administració per frenar-la, com el decret d'emergència cinegètica en vigor des de 2014.

La demarcació caça més d'un terç de tots els senglars de Catalunya, una cabana que Agricultura xifra en 60.000 exemplars i que es concentra sobretot en extensions boscoses de l'Alt Empordà, la Garrotxa, el Pla de l'Estany i la Selva. La xifra d'animals caçats és, amb tota seguretat, molt més elevada ja que no se solen comptar les de les batudes excepcionals, tot i que representen entre un 8 i un 10% més, superant la xifra de 15.000 captures que sempre han calculat els caçadors.

Fa anys que el territori viu un problema de superpoblació de senglars i això es demostra en els reiterats maldecaps que aquesta espècie ha provocat principalment en l'agricultura i les carreteres.

Tanmateix, tot i les mesures dels últims anys, la població de senglars en aquests territoris va en augment. Segons l'últim Programa de Seguiment de les poblacions de Senglar a Catalunya d'aquest 2015, el senglar ha trobat a Girona un hàbitat ideal amb una elevada pluviositat, boscos d'alzines sureres i roures i grans superfícies de conreus de regadiu. Aquest caldo de cultiu ha provocat una explosió demogràfica «excepcionalment elevada» en paraules del mateix Departament. Només a la zona de la Garrotxa la densitat de població va arribar als 19 senglars per quilòmetre quadrat, la màxima més alta que l'administració ha registrat mai.

I no serà per manca de caçadors: el Programa de Seguiment subratlla que l'esforç de les colles a les zones gironines està per sobre de la mitjana. Tanmateix, l'informe admet que «els caçadors manifesten dificultats per mantenir el fort ritme de caça al febrer i, sobretot, al març, fet que redueix les possibilitats de controlar el senglar».

Mesures insuficients

Unió de Pagesos va fer visibles ahir aquestes dades per reclamar al Govern un canvi urgent en la gestió de la fauna salvatge. Els pagesos consideren que les mesures que s'han pres fins ara, inclosa l'emergència cinegètica, han estat insuficients: «Per a Unió de Pagesos, l'augment constant de les captures de fauna salvatge en els últims anys, sobretot de senglars i conills, indica un increment de les poblacions sense aturador, mentre els ?danys que ocasionen van més enllà de les pèrdues econòmiques en els conreus, ja que han fet perdre moltes collites, o del fet que molta pagesia s'ha vist obligada a haver de canviar de cultiu; també posen en risc la continuïtat de les explotacions agràries», argumentaven ahir. Tot i que el període hàbil de caça va de setembre a finals de març, entre juny a agost també es pot caçar amb una comunicació (1.535 a Girona). A més, el 2015 es van atorgar un total de 148 autoritzacions excepcionals de caça per danys de senglar, d'un total de 1.026 a Catalunya.

Tenint en compte aquesta situació, Unió de Pagesos va demanar una nova normativa en la gestió de fauna, a més d'una llei de caça catalana que reivindica des de fa molts anys, que faci compatibles les necessitats tant de pagesos com de caçadors, i que superi l'actual, que és del 1970.

El sindicat considera «imprescindible disposar d'una normativa que es basi en censos de fauna públics, basats en criteris tècnics, que s'actualitzin periòdicament per saber amb més exactitud quan i com cal actuar per rebaixar les superpoblacions de fauna fins a nivells assumibles».