El ple de Sant Julià de Ramis ha aprovat per unanimitat "continuar treballant" perquè Medinyà pugui ser "el més aviat possible" el 222è poble de Catalunya tot i el recurs d´inconstitucionalitat que el govern espanyol ha presentat al Tribunal Constitucional (TC) contra la creació d´aquest nou municipi. Tots els grups municipals han rebutjat completament la decisió de l´executiu espanyol i han demanat el suport del president de la Generalitat de Catalunya, del Govern i del Parlament català per poder seguir portant a terme tots els passos necessaris perquè la comissió gestora de Medinyà vagi creant les estructures de municipi necessàries. "Ens han agafat com a punta de llança del conflicte entre Catalunya i Espanya, ens han posat enmig d´una guerra que no és la nostra", ha explicat el regidor i portaveu de Medinyà 1972, Sixte Galià. Per mostrar la voluntat dels veïns de tirar endavant el nou municipi, Galià ha donat a conèixer que el proper dimecres es farà un ple a Medinyà on s´aprovaran els primers pressupostos i ordenances.

El ple extraordinari urgent d´aquest dissabte es va convocar ahir a última hora després de conèixer que el Consell de Ministres del govern espanyol havia aprovat presentar un recurs d´inconstitucionalitat contra la Llei 8/2015, del 10 de juny, del Govern de la Generalitat per la qual es podia crear el municipi de Medinyà, al Gironès. Segons l´executiu espanyol, la norma catalana vulnera diversos articles de la Llei de Bases de Règim Local que estableix que els nous municipis que es conformin han de tenir, com a mínim, cinc mil habitants.

La impugnació, tal i com es va donar a conèixer ahir, es plantejava sense suspensió per evitar que el municipi de Medinyà es quedés a la pràctica sense ajuntament. Una decisió que va suposar "un gerro d´aigua freda" per a la comissió gestora de Medinyà que s´encarrega de gestionar i anar creant totes les estructures del nou municipi. Al mateix temps, va despertar el rebuig del Govern i del consistori de Sant Julià de Ramis que, per mostrar la seva disconformitat, va decidir realitzar el ple d´aquest dissabte que ha atret una trentena de persones i una gran expectació mediàtica.

El plenari ha començat puntualment i, en primer lloc, ha pres la paraula l´alcalde de la vila, Marc Puigtió, el qual ha llegit un document que ha estat subscrit per tots els grups municipals i que es tractava de l´únic punt de l´ordre del dia. En ell, s´assenyalava que el que mou a tots els representants municipals de la vila és "donar compliment a la voluntat del poble de Medinyà" i, basant-se en tots els arguments històrics, socials i territorials existents, han reclamat un cop més la necessitat que Medinyà pugui tornar a ser reconegut com a municipi independent, tal i com ho era abans del decret franquista del 1972, la "restitució d´una institució que mai no s´havia d´haver sostret als veïns i veïnes de Medinyà", ha llegit en veu alta el batlle.

Tant l´alcalde com altres regidors d´ERC, Medinyà 1972-Entesa o diversos veïns portaven unes samarretes on es podia llegir ´Medinyà, 222è municipi´. Després de la introducció, Puigtió ha explicat els quatre punts que havien acordat tots els grups municipals. En primer lloc, manifestar el "clar i enèrgic rebuig" davant la decisió i postura del govern espanyol en funcions que ha sorprès Sant Julià de Ramis ja que la Generalitat i l´Estat participaven en una comissió bilateral per tractar aquest tema de Medinyà i no els havien alertat. En segon lloc, refermar la voluntat i el compromís del consistori per seguir portant a terme "tots els passos necessaris" amb les institucions implicades perquè Medinyà pugui completar "com més aviat millor" les estructures de municipi i, en aquest sentit i com a tercer punt, han demanat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al Govern i al Parlament de Catalunya el seu "recolzament i suport" perquè Medinyà pugui ser un municipi independent, seguint la normativa que el mateix Parlament de Catalunya va tirar endavant el passat 4 de juny del 2015 amb el suport del PPC.

Per últim, els grups han acordat trametre tots els anteriors punts al president de la Generalitat, al Govern, al Departament de Governació de Catalunya i a tots els grups parlamentaris catalans. Unes propostes que han rebut el suport absolut de tots els regidors del consistori format per membres de CiU, ERC, Independents per Sant Julià de Ramis i Medinyà Candidatura de Progrés (CP) i Medinyà 1972-Entesa.

"Ens han posat en una guerra que no és la nostra"

Posteriorment, ha estat el torn de paraula dels diversos grups municipals. El primer en parlar ha estat el regidor d´Independents per Sant Julià de Ramis i Medinyà Candidatura de Progrés (CP), Joaquim Mazó, qui ha lamentat l´actuació del govern espanyol i ha titllat la decisió de l'executiu estatal "d´efectes colaterals" derivats del procés independentista. "No crec que a l´Estat li importi gaire si Medinyà s´independentitza o no, ens han enganxat al mig i estic d´acord en demanar a la Generalitat que agilitzi tot el procés i doni suport real a la voluntat popular dels veïns", ha comentat.

Per la seva banda, el portaveu del grup de CiU, Josep Arbat, ha reivindicat el anys de lluita dels veïns de Medinyà per tornar a recuperar l'estructura que tenien abans dels anys 70. "Ha de ser un municipi i volem mostrar el nostre rebuig a la obsessió malaltissa que té el govern espanyol per tot el que fem", ha criticat.

El regidor i portaveu del grup Medinyà 1972-Entesa, Sixte Galià, ha coincidit amb la postura de Mazó i, fins i tot, ha anat un pas més enllà: "ens han agafat com la punta de llança del conflicte entre Catalunya i Espanya, ens han posat enmig d´una guerra que no és la nostra", ha afirmat. No obstant això, ha deixat clar que no es donen per vençuts i que continuaran fent totes les gestions per tirar endavant el nou municipi. "Això no ens frenarà, tenim clar on volem arribar", ha sentenciat. I és més, Galià ha avançat que dimecres vinent està previst que es porti a terme un ple a Medinyà que permetrà aprovar els primers pressupostos i ordenances.

Durant el seu discurs, també ha explicat "la incongruència" que suposa que el partit que ha presentat un recurs d´inconstitucionalitat és el mateix que l´any passat va aprovar tirar endavant la segregació perquè Medinyà deixés de formar part de Sant Julià de Ramis. Per últim, el portaveu d´ERC, Pere Pujolràs, ha afirmat que "ja no tenen por" del TC. "Sabíem que incomplíem la llei espanyola però per això vam apel·lar als polítics perquè s´esforcessin a defensar la singularitat de Medinyà", ha explicat. En aquest sentit, el portaveu republicà, ha lamentat que en algunes ocasions des de les institucions locals s´han sentit sols en aquesta demanda. "Demanem a les administracions catalanes i organitzacions que ens ajudin i donin suport", ha insistit.

El ple ha comptat amb l´assistència de la comissió gestora de Medinyà i l´alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent. Demà, la consellera de Governació visitarà aquest indret i es reunirà amb els membres de la comissió gestora.