L'equip de Govern de Figueres (CiU i PSC) ha proposat a tots els partits un pacte de ciutat per afrontar la transformació del barri de Sant Joan. L'alcaldessa, Marta Felip, va apuntar-ho ahir al vespre a la ?comissió de seguiment de barri, que es va tornar a reunir després d'un any. La idea és aconseguir que la nova Conselleria de Territori, presidida per Josep Rull, s'impliqui i lideri un pla de barris especial a la zona, amb una actuació similar a la que es va fer durant l'època de l'exalcalde, Joan Armangué, al Turó Baix. «No ens podem quedar ?només amb l'enderroc de les 44 ?cases propietat d'Incasòl, però cal ?consens i que anem tots junts a la conselleria», assegura l'alcaldessa.

A la trobada, on assisteixen membres de la comunitat gitana, regidors, tècnics i representants de cossos policials, es va posar també sobre la taula les actuacions fetes en el marc del consell de savis que es va constituir fa mesos, així com el balanç de les actuacions fetes durant l'any passat dins del Pla de Desenvolupament Comunitari.

Els grups de l'oposició s'han mostrat crítics darrerament, precisament amb les intervencions fetes perquè entre d'altres quedaven pendents diverses actuacions, com ara la instal·lació d'un mòdul prefabricat com a espai social o la instal·lació de càmeres de seguretat a diversos carrers, entre d'altres. També continuar amb els enderrocs anunciats a finals de l'anterior mandat i dels quals només se n'ha executat un. L'alcaldessa diu que amb l'anterior conselleria presidida per l'exalcalde, Santi Vila, van acordar actuacions però amb el canvi cal determinar les línies d'actuació, no només per aquest any sinó també de cara als proper tres anys. «No només s'han de fer intervencions de caire educatiu i social. Volem aixecar la volada plantejant a tots els grups un posicionament unitari de ciutat, parlant clar per tirar-ho endavant i decidir què hi volem fer», insisteix Felip.

En aquest sentit, diu que cal consens, però apunta que la voluntat del Govern és demanar una actuació integral liderada per Territori a través, per exemple, d'un pla de barris especial per a Sant Joan, on no només s'enderroquin els 44 habitatges sinó que s'actuï urbanísticament a tot l'entorn. Felip diu que cal anar «tots junts» a la Conselleria a demanar implicació i finançament. La intenció és que es faci quelcom semblant al que es va fer al Turó Baix, el 2004 amb un seguit d'enderrocs i reallotjaments. Aleshores una promotora privada va arribar a un acord amb les famílies. L'actuació va permetre una reordenació del sector i la dispersió de la comunitat amb habitatges de nova promoció.