El grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Girona s'ha mostrat "perplex" per la renúncia d'Albert Ballesta, ja que assegura que tenia "gairebé tancat" un acord amb l'equip de govern per aprovar el sou de l'alcalde i els assessors al proper ple municipal. La proposta incloïa rebaixar el sou de l'alcalde fins als 68.500 euros (inicialment, era de 75.000) i reduir de vuit a sis el número de càrrecs de confiança. Tots ells passarien a cobrar 48.500 euros en comptes dels 54.000 anuals que, majoritàriament, percebien fins ara. El gruix del pacte es va lligar dijous de la setmana passada i, segons els republicans, l'últim serrell que calia perfilar era la fórmula que s'escollia per als Consells de Barri, on ERC volia tenir-hi presència tot i no ser al govern municipal.

Després que l'últim ple extraordinari tombés tant el sou de l'alcalde com la proposta de càrrecs de confiança que plantejava CiU, els contactes entre l'equip de govern i els republicans s'havien intensificat per intentar lligar un acord. La intenció era bastir un pacte de cares al proper ple ordinari, previst per dilluns vinent 14 de març, que permetés tirar endavant els dos punts que havien quedat a l'aire.

Segons expliquen fonts del grup municipal d'ERC, la renúncia al càrrec d'alcalde per part d'Albert Ballesta els ha agafat per sorpresa i els ha deixat "perplexos". I més tenint en compte que "gairebé s'havia lligat un acord" amb CiU perquè els vots dels quatre regidors d'ERC permetessin desencallar el sou de l'alcalde i els assessors.

El gruix de l'acord es va debatre dijous de la setmana passada. El pacte, d'entrada, passava per reduir el sou de l'alcalde i fixar-lo en 68.500 euros (inicialment, la proposta que feia CiU era de 75.000, el màxim que permet la llei). Pel què fa als càrrecs de confiança, l'acord preveia reduir de vuit a sis el número d'assessors i reduir-los el salari fins als 48.500 euros anuals (en comptes dels 54.000 que, majoritàriament, percebien fins ara).

El pacte també incloïa, com precisen fonts d'ERC, "paralitzar el buidatge de competències del ple a la Junta de Govern Local", per donar més rellevància a les decisions que prengués el consistori. Quedava pendent, però, un darrer serrell abans per donar per bo l'acord: quina seria la fórmula escollida per als Consells de Barri, on ERC volia tenir-hi presència tot i no ser al govern municipal.

Durant la trobada de dijous, els republicans van posar sobre la taula el model que segueix actualment Sant Cugat del Vallès. D'entrada, com expliquen fonts d'ERC de Girona, l'equip de govern de CiU "no va veure malament" la proposta, però els va emplaçar a una propera trobada i els va demanar temps per estudiar-la a fons.

L'única resposta, el silenci

A partir d'aquí, ERC assegura que no ha rebut cap més resposta per part de CiU. De fet, durant el cap de setmana els republicans van intentar parlar amb l'equip de govern, i l'única resposta que van rebre, asseguren, va ser "el silenci". I això fins a dia d'avui, quan s'han assabentat de la renúncia d'Albert Ballesta com a alcalde i la possibilitat que els socialistes entrin a formar part del govern de Girona.

Fonts d'ERC asseguren que hi va haver voluntat de pacte i, com a prova, sostenen que ells van "cedir en diferents punts" perquè hi hagués acord. S'espera que, un cop Albert Ballesta hagi comparegut davant dels mitjans aquest matí, la portaveu republicana Maria Mercè Roca valori la situació.

Durant aquest mandat, ERC ha sigut un partit clau per aprovar diversos punts mentre CiU ha governat en minoria. De fet, va servir de crossa per aprovar el primer cartipàs sortint de les eleccions del maig (quan Carles Puigdemont encara era alcalde) i també va avalar el pressupost i les ordenances d'aquest 2016.