Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté en fase d'alerta el Pla Especial d'Emergències per Nevades a Catalunya, el Neucat per la previsió que es reprenguin la matinada de diumenge les pluges i nevades arreu del territori. Una decisió presa en el decurs de la reunió del comitè tècnic del pla, presidit pel conseller d'Interior, Jordi Jané. En afectacions viàries, fins les vuit del vespre hi havia tallada dues vies, la C-14 a l'altura de Montblanc i en direcció Tàrrega entre els quilòmetres 71 i 39; i la TV-701 a Cornudella de Montsant. A banda, hi ha deu vies on és obligatori l'ús de cadenes, de les quals dues, tenen el pas restringit a vehicles de tercera categoria, és a dir, els de més de 3.500 quilograms. Són la C-242, entre Ulldemolins i les Borges del Camp -en els dos sentits de la marxa-, i la C-14 sud, a Passanant.

La resta de vies on cal ús de cadenes són la BV-4031 en ambdòs sentits, a Castellar de N'Hug; la BV-4243, a Castellar del Riu; la C-241d, a Santa Coloma de Queralt; la GIV-4016, a Toses; la T-700, en ambdós sentits entre l'Espluga de Francolí i Prades; la TV-7005, la TV-7001 i la TV-7004. Es dóna el cas que en aquests dos darrers vials, desenes de cotxes han quedat atrapats a la carretera sorpresos per la neu i l'aparició del glaç que feia lliscant l'asfalt i dificultava la circulació perquè els conductors no duien cadenes per al cotxe.

A banda, a la C-17 hi ha un carril tallat a l'altura de Montcada i Reixac, en sentit Vic, per un accident. Hi ha mig quilòmetre d'intensitat, segons informa el Servei Català de Trànsit (SCT).

El front de nevades i pluges avança i deixarà neu, pluja i calamarsa a gran part del territori. Protecció Civil alerta que cal estar especialment amatents de les vies que transcorren en cotes mitjanes i altes en les zones on és previst que nevi, portar cadenes al cotxe i saber posar-les i evitar desplaçaments que no siguin imprescindibles si la meteorologia és adversa i posposar-los si és severa.

Altres incidències

Fins a darrera hora de la tarda, els serveis d'emergències havien rebut més de 200 trucades relacionades amb la meteorologia adversa. A més, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), i els Agents Rurals han realitzat serveis preventius per minimitzar els efectes del pas del front. El SEM ha evacuat una persona a Oden (Solsonès) que no es podia desplaçar amb el seu vehicle al centre de salut quan ha pres mal i l'ha traslladat en un 4x4. Moltes policies locals i associacions de voluntaris de Protecció Civil municipals també han treballat en diversos incidents causats per la neu i la pluja.

Prop d'una cinquantena de municipis han activat el seu pla d'emergències municipals per nevades. Entre aquestes, Cervera, Montoliu de Segarra, Tremp, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, la Pobla de Segur, Conca de Dalt, Salàs de Pallars, Cardona, Cardedeu, Montornès de Segarra, les Piles, Guissona, Omells de na Gaia, Tàrrega, Agramunt, Bellpuig, Estaràs, Àger, Tarroja de Segarra, Granyena de Segarra, Setcases, Tiurana, Foradada, Torrefeta i Florejacs, Prades, Sant Hilari Sacalm, Sant Guim de Freixenet, Talavera, Ribera d'Ondarra i Terrassa.

Dissabte tranquil a la demarcació de Girona

La nevada ha passat de puntetes per les comarques gironines. A diferència d’altres territoris d’arreu de Catalunya, la borrasca només ha emblanquinat el paisatge de determinats punts de la comarca de la Cerdanya, Ripollès o l’Alta Garrotxa com Molló, Toses, la collada per accedir cap a la comarca de la Cerdanya, Planoles o indrets de la Vall de Ribes de Freser o de Camprodon. Localitats i espais molt habituats a rebre neu durant l’hivern i on caigut uns 5 centímetres. A la resta de comarques gironines, la pluja ha estat la tònica dominant durant la matinada i les primeres hores del matí d’aquest dissabte. L’episodi de pluges abundants ha començat a partir de les quatre o cinc de la matinada i s’ha allargat fins a primera hora del matí i ha deixat entre 19 i 30 litres arreu de la demarcació gironina. Tant les pluges com les nevades poden reactivar-se aquesta tarda.

En concret, han caigut entre 19 i 30 litres arreu de la demarcació gironina com per exemple a Mieres on han rebut 19 litres per metre quadrat. Des de Protecció Civil ja han alertat que és possible que aquesta tarda es reactivin les nevades en aquests indrets de muntanya. D’entrada, Protecció Civil ja ha alertat que durant tot aquest dissabte i la nit de diumenge és possible que s’acumulin gruixos importants de neu a les cotes altres del Pirineu gironí. Una bona notícia per a les estacions d’esquí de la zona que feia dies que ho esperaven.

Davant d’això, el subdirector general de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha alertat que cal fer seguiment de les lleres dels rius per sobrevingudes sobtades i recorden que hi ha un avís per mala mar i vent a partir de demà. Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat han assenyalat que no han pres cap mesura extraordinària per aquest episodi de pluja, neu i vent arreu de les comarques gironines. En total, durant aquest cap de setmana estan en actiu un centenar d’efectius entre Bombers funcionaris i voluntaris ja que aquest divendres es va fer una crida perquè s’hi sumessin els bombers voluntaris davant els mals pronòstics del temps.

Les previsions meteorològiques per aquest cap de setmana no han afectat gaire els hotels de muntanya de les comarques gironines. Des de la Federació d’Hostaleria de la demarcació assenyalen que només han rebut algunes anul·lacions puntuals i canvis dels dies de reserva de cara a la setmana vinent en alguns hotels de la Cerdanya. Tot i això, el mal temps sí que ha fet anul·lar actes o activitats culturals o socials com curses o una marxes solidàries com la que s’havia previst a Sant Gregori.

En principi, la neu no ha causat grans complicacions només alguns camions o cotxes accidentats a la colla de toses o a Molló. Aquest dissabte al matí calia cadenes per circular per la collada o accedir a l’estació d’esquí de la Molina.

Incident a Cadaqués

Entre els incidents del temporal hi ha hagut la de diversos vehicles atrapats a la bocana de la riera de Cadaqués a causa de la mala mar que impedia sortir l'aigua de pluja cap a la Badia. La foto que publique, d'Àngel Juarez ha estat difosa per ràdio Cap de Creus a través del seu compte de Facebook.