El Parc Natural del Cap de Creus, a l´Alt Empordà, s´ha constituït com un nou punt de la plataforma ciutadana ´Biodiversidad Virtual´; una entitat dedicada a l´estudi, coneixement i conservació de la biodiversitat. La plataforma disposa d´un equip d´uns 300 experts en diferents àmbits del patrimoni natural i més de 300 administradors i coordinadors que, de forma altruista, col·laboren en aquest projecte que pertany a l´associació sense ànim de lucre ´Fotografia i Biodiversitat´. L´ús de l´eina és gratuït i el seu objectiu és obtenir el major inventari d´imatges de diversitat georeferenciada. En concret, l´entitat ja compta amb més d´un milió de fotografies. Totes les instantànies tenen drets, són propietat del seu autor, i cal el seu permís per utilitzar-les.

Tothom pot participar a través del web i de l´aplicació mòbil. Els participants no han de conèixer totes les espècies que surten a les seves imatges, ja que els experts que hi col·laboren són els que les identifiquen i validen. Hi ha diverses galeries com insectes, flora, fongs i líquens, aus, mamífers, amfibis i rèptils, peixos i algues, geologia, hàbitats i impactes, fenòmens atmosfèrics, etnografia i vida microscòpica.

El parc s´ha compromès a fer un ´testing´ de biodiversitat anual que permetrà augmentar les imatges i les dades recopilades. Un ´testing´ és una activitat naturalista que consisteix en fer una trobada i realitzar el màxim número de fotografies possibles sobre la biodiversitat i els animals que habiten en una àrea. En aquest cas, per pujar-les al web, cal identificar les espècies i aportar dades perquè tots els usuaris i interessants puguin conèixer-les i aprofundir en els seus coneixements sobre medi ambient. La voluntat del parc és fer el primer ´testing´ aquesta primavera i centrat en les papallones que viuen en aquesta zona.