El Parc Natural de Cap de Creus s'ha constituït com a punt de 'Biodiversidad Virtual', una plataforma ciutadana per a l'estudi, coneixement i conservació de la biodiversitat, que posa a disposició de tothom una eina per a facilitar el coneixement del nostre entorn.

La plataforma disposa d'un equip de gairebé 300 experts en diferents àmbits de la natura, i de més de 300 administradors i coordinadors que, de forma altruista, col·laboren en el projecte. 'Biodiversidad virtual' pertany a l'associació sense ànim de lucre Fotografía y Biodiversidad. L'ús de l´eina és gratuït.

L'objectiu de la plataforma és obtenir el major inventari d'imatges de diversitat georeferenciada mai aconseguit i ja compta amb més d'un milió de fotografies. Les imatges sempre són propietat de l'autor i cal el seu permís per a utilitzar-les. Tothom hi pot participar a través del seu web i d'una aplicació mòbil. No cal conèixer les espècies de les que es faciliten les imatges, ja que els experts que hi col·laboren són els que les identifiquen i validen quan els usuaris les pengen a qualsevol de les seves galeries: insectes; flora; fongs i líquens; aus; mamífers; amfibis i rèptils; peixos i algues; geologia; hàbitats i impactes; fenòmens atmosfèrics; etnografia; i vida microscòpica.

Testing al Parc

El Parc s'ha compromès a fer un testing de biodiversitat anual, que permetrà augmentar les imatges i les dades recopilades. Un testing és una activitat naturalista que consisteix a realitzar el màxim número de fotografies de la biodiversitat d'una àrea. En aquest cas, per pujar-les al web del projecte 'Biodiversidad Virtual', identificar les espècies i aportar dades per al coneixement de la biodiversitat. El primer testing del Parc està previst per a aquesta primavera, i estarà centrat en les papallones que hi viuen.