El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies -per mitjà de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària-, ha organitzat per aquest dijous, 25 de febrer, a la tarda, una sessió participativa al Casal de la Gent Gran de Figueres en el marc del 3r Congrés Català de l'Associacionisme i el Voluntariat, que se celebrarà a Barcelona el 20 de maig de 2016.

L'objectiu és incorporar el màxim nombre d'aportacions, així com escoltar els anhels i les inquietuds del sector després de l'última edició del congrés que es remunta a 2002. La iniciativa compta amb la col·laboració del Departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, que mitjançant la Secretaria de Transparència i Govern Obert dóna suport al Departament en l'impuls d'un procés participatiu de qualitat.

Les conclusions de les 17 trobades d'aquestes característiques que tindran lloc d´ara i fins el mes d'abril arreu del país, així com les deliberacions del propi congrés, permetran impulsar l'acció del Govern en relació al món associatiu i el voluntariat, a través del Pla Nacional del Voluntariat i del Projecte de Llei de foment de l'associacionisme. Les sessions s'articulen en cinc eixos de debat: el dia a dia de les entitats i de les persones que hi participen; els recursos de les entitats; la relació amb l'Administració, la comunicació i la incidència de la feina feta i el treball en xarxa.

L'objectiu d'aquesta iniciativa és recollir quina és la situació de les entitats i el seu capital humà en un espai de debat que permeti compartir inquietuds, necessitats, mancances o neguits, però també identificar solucions, propostes de millora i desitjos, entre d'altres. Es tracta d'una proposta oberta també a la resta d'agents interessats com les administracions locals, les universitats o les empreses que col·laboren amb entitats sense ànim de lucre.

La setmana passada també es va posar en funcionament l'espai web del 3r Congrés Català de l'Associacionisme i el Voluntariat, que neix amb l'objectiu de fer difusió de tots els continguts que tinguin relació amb el congrés, incloses les jornades de treball i les opinions dels experts del sector, així com esdevenir un entorn de participació per a la ciutadania. La web també inclou un recull notícies d'actualitat relacionades, una biblioteca amb una selecció de documents i informes sobre associacionisme i voluntariat, alhora que informació sobre els principals eixos del congrés.

També hi ha disponible el calendari amb totes les sessions territorials i els formularis d'inscripció. A la vegada s'ha activitat un espai de participació ciutadana a través del portal de la Generalitat participa.gencat.cat, on tothom pot fer-hi les seves aportacions. Es pot seguir tota l'actualitat vinculada al congrés a través de l'etiqueta #3CCAV a Twitter.