24 de febrer de 2016
24.02.2016
L'Escala

Impulsen des de l'Escala la reproducció de la sèpia

La confraria de pescadors i l'ajuntament han posat en marxa una iniciativa a la badia de Roses

25.02.2016 | 07:27
La presentació del projecte a l´Escala

La confraria de pescadors i l´Ajuntament de l´Escala impulsen un projecte per afavorir la reproducció de la sèpia a la badia de Roses i garantir d´aquesta manera el futur d´aquesta espècie. Aquest matí s´ha signat el conveni de col·laboració que dóna el tret de sortida al projecte, en el qual s´han implicat també el Club Nàutic l´Escala i les empreses Orca Diving, Rycsa, Tònic disseny i Quercus Sapiens.

Els pescadors escalencs col·locaran ponedores (a base de branques de matolls) que facilitin a les sèpies llocs segurs de reproducció i, a més, recolliran els ous que accidentalment quedin enganxats a les seves arts per tal de portar-los en un viver que s´instal·larà al port, el qual també complirà una funció pedagògica, de divulgació i de sensibilització. Fins ara, aquests ous es perdien, però ara l´objectiu és garantir la seva supervivència. En aquest sentit, des del port, els ous es traslladaran a unes gàbies innovadores que actuaran com a incubadores a sis metres de profunditat fins a l´eclosió i el naixement de les noves sèpies. Aquest és un sistema pioner, que va un pas més enllà de les experiències pilot que s´havien fet amb zones de posta controlades a la zona del parc del Montgrí.

L´Ajuntament de l´Escala, a través de la regidoria de Medi Ambient, aportarà uns 6.460 euros, més de la meitat del cost global del projecte, que de moment tindrà una vigència de tres anys.

Tots els participants destaquen la voluntat de potenciar especialment el concepte de "retornar al mar, no només extreure". En aquest sentit, "el projecte és vist des de tres vessants: a nivell mediambiental, afavorir les condicions de reproducció de la sèpia; a nivell econòmic, afavorir la pesquera; i a nivell educatiu i de sensibilització de la població en la protecció del medi marí", remarca el regidor de Medi Ambient, Àngel Rodríguez, el qual destaca també que serà la primera intervenció de la seva àrea a l´àmbit marí.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook