Plou sobre mullat, pensen molts figuerencs respecte de les obres de reparació de les cruïlles enlairades de diversos carrers estratègics per a la circulació urbana. A aquest procés de millora, cal afegir-hi la substitució de la canonada d'aigua que està duent a terme Fisersa, per fases, al carrer Pere III. Finalment, divendres, l'equip de Govern va anunciar que començava la darrera fase del pla d'asfaltatge del 2015, un altre període d'obres que s'allargarà durant quatre setmanes i que també afectarà nombrosos carrers.

El regidor de Serveis Urbans, Quim Felip, ja va explicar temps enrere que aquest tema estava damunt de la taula “i que, si es fan totes aquestes obres de cop, és per aprofitar la presència de la maquinària necessària per a dur-les a terme al mateix temps”.

Millores i inconvenients

Tanmateix, els treballs han comportat diversos inconvenients en la circulació de vehicles i que ha obligat la Guàrdia Urbana a desplegar diversos dispositius per a regular el trànsit mentre s'executa l'asfaltatge. L'afectació més important, però, és la del llarg tancament del carrer Col·legi, l'única opció legal de gir a l'esquerra que tenen tots els conductors que circulen per l'avinguda Salvador Dalí des del carrer Portlligat fins al grup semafòric del Mc Donalds.

També hi ha hagut queixes veïnals pel fet que aquest operatiu ha obligat a precintar contenidors de carrer i soterrats. Aquest és el cas del contenidor del carrer Col·legi, a tocar les escales del Jardí Enric Morera. Ramon Costa expressava els seus dubtes a través de Twitter, preguntant-se: “Obres carrer Olot/Col·legi, on tirem deixalles? Uns precintats i altres no passa el camió?”.

Des del Govern municipal, Quim Felip ha demanat “paciència i comprensió, ja que el resultat final és una millora evident per a la ciutat”.

Algunes vies bàsiques de la xarxa urbana

Durant la segona fase del pla que va començar la setmana passada, s'asfaltaran 10.150 metres quadrats de trams de les vies públiques següents: Sant Llàtzer, Rutlla, Dama d'Aragó, Montserrat Vayreda, Méndez Núñez amb St. Antoni, Fortià, Bruc, Ramon y Cajal, Pere III, Colom i Fossos.

Les obres, segons ha informat l'Ajuntament, inclouen el fresat o enderroc del ferm actual, la pavimentació amb aglomerat asfàltic en calent i la senyalització horitzontal amb pintura. En alguns casos, també inclou treballs de construcció pel trasllat d'embornals. Cal recordar que els paviments asfàltics tenen una vida útil entre 10 i 15 anys en funció del trànsit i les condicions de treball. Periòdicament, l'Ajuntament executa treballs de reposició i millora de la capa asfàltica en els carrers en més mal estat de la xarxa viària urbana.

En aquest sentit, el regidor de Serveis Urbans, Joaquim Felip, recorda que “des del Govern municipal actuem, de forma constant i any a any, per a la via pública de Figueres, ja sigui a través d'asfaltar carrers o actuant en voreres”.

Està previst que les obres -adjudicades a Rubau SA per 219.022,15 euros (amb IVA inclòs)- durin quatre setmanes. En una altra fase, s'asfaltarà la ronda Arquitecte Giralt.