Reinstaurar les fronteres interiors a la Unió Europea tindria un impacte "dramàtic" en el creixement econòmic, segons un estudi de Bertelsmann Stiftung publicat aquest dilluns. L´informe avisa que eliminar Schengen costaria a la UE uns 470.000 milions d´euros en els propers 10 anys, una xifra que arribaria als 77.000 milions en el cas d´Alemanya, als 46.200 en el d´Espanya o als 80.500 en el cas de França. "Si les fronteres interiors de la UE es tornen a imposar, hi haurà més pressió al creixement, que ja és dèbil", ha alertat el president del consell executiu de Bertelsmann, Aart De Geus. L´estudi també avisa de l´impacte "polític i social" de la fi de Schengen.

"La reintroducció dels controls fronterers suposaria una amenaça extraordinària al creixement i la prosperitat", assegura l´informe de l´organització alemanya, que treballa amb dos escenaris diferents.

En el menys pessimista, les pèrdues serien de 470.000 milions d´euros per a la UE. Però en el més pessimista, amb una projecció de pèrdues de fins a 1,4 bilions d´euros a tota la UE, xifra que se situaria en els 140.000 milions per a Espanya, en els 235.000 per a Alemanya i en els 244.000 per a França.

En el primer escenari, les importacions augmentarien de preu un 1%, el que podria fins i tot impactar en el creixement dels Estats Units i la Xina. En el pitjor dels escenaris, les importacions serien un 3% més cares.