La Guàrdia Urbana de Figueres ha inspeccionat aquesta setmana un total de 17 establiments comercials situats al barri de la Marca de l´Ham del municipi, en el marc de les campanyes periòdiques per detectar irregularitats als comerços de la ciutat. Els agents han comprovat si els negocis tenien llicència municipal, assegurança, fulls de reclamació o cartells d´emergència, entre d´altres elements. El tinent d´alcalde i regidor de Seguretat, Pere Casellas, ha explicat que els controls van arrencar arran de les queixes veïnals i que cap dels negocis inspeccionats compleix al 100% amb la normativa. "Tots ells presentaven alguna irregularitat", ha assenyalat. Les diverses actes s´han enviat a la seu de la Generalitat a Girona i, en principi, els establiments s´enfronten a sancions econòmiques que es mouen entre els 150 i els 300 euros tot i que en els casos més greus poden arribar als 1.000 euros. Des de l´Ajuntament assenyalen que continuaran fent aquesta mena de controls, sobretot en aquest barri, perquè les "coses no estan endreçades".

Durant les inspeccions, a banda de la llicència d´activitat necessària, els agents de la Guàrdia Urbana també han revisat elements com la instal·lació de cartells, llums d´emergència, la vigència dels extintors o altres característiques. "Són inspeccions que es fan periòdicament a diferents punts de la ciutat i que tenen com objectiu garantir els mínims de seguretat en establiments de cara al públic", ha detallat el tinent d´alcalde. Tal i com ha explicat Casellas, feia temps que volien portar a terme un control d´aquestes característiques en aquest barri ja que darrerament els veïns s´havien queixat que alguns dels negocis no complien amb les normatives, amb els horaris comercials o hi havia actituds incíviques.

"Volem que tothom respecti les normes i els negocis estiguin en igualtat de condicions, aquesta zona és una de les que més ens preocupaven", ha explicat Casellas. En concret, cap dels 17 establiments inspeccionats complia al cent per cent amb la normativa. "Alguns no tenien llicència, altres no disposaven d´assegurança, no tenien fulls de reclamació, els extintors estaven caducats o no funcionaven les llums d´emergència", ha detallat. En d´altres, els extractors dels lavabos no funcionaven correctament, hi havia una gran manca d´higiene, tenien la llicència per fer una activitat però els propietaris en realitzaven una altra o, fins i tot, un dels establiments tenia aliments en mal estat de conservació.

Ara, els negocis s´enfronten a una multa que pot anar de 150 a 300 euros o fins a 1.000 euros en els casos més greus. "Hem tramitat els expedients a la Generalitat de Girona", ha detallat el tinent d´alcalde. Casellas ha comentat que des de Figueres demanaran al Govern que sigui el mateix ajuntament qui pugui portar les actes i els expedients dels establiments inspeccionats fins al final. "El que volem és que no prescriguin o caduquin, això ja ho fan altres pobles i quan tinguem els mitjans per poder fer-hi front i estiguem preparats, ho assumirem", ha afegit.

En aquest sentit, Casellas ha reiterat que continuaran posant el focus i fent més controls en aquest barri. "El que reivindiquem és que quan es detectin locals reincidents, les sancions siguin més altes o se´ls obligui a tancar. No ho dubtarem", ha insistit. "Volem les coses endreçades i actualment no ho estan", ha admès el regidor de Seguretat Ciutadana de la ciutat.

Aquests controls s´emmarquen en les actuacions de millora de la qualitat de vida a l´espai urbà que el consistori porta a terme des de l´any 2008. Entre altres, s´ha ampliat el Centre cívic del barri i s´han aplicat mesures per a la inserció sociolaboral i la millora de l´ocupabilitat. També s´han renovat carrers i places i rehabilitat façanes dels blocs de pisos.