La Diputació de Girona exigeix al Departament de Salut i al Servei Català de Salut que adoptin les mesures necessàries per solucionar "les deficiències" del nou servei de transport sanitari. CiU, ERC, PSC, CUP i IdS han aprovat per unanimitat una moció que constata que, des de l'entrada en funcionament del nou model el 14 de gener, s'han detectat mancances en el servei de trasllats no urgents i en l'estat de les ambulàncies. També per unanimitat, el ple ha aprovat una moció de rebuig al pla hidrològic de l'Ebre i una altra reclamant el retorn del cabal del Ter. A precs i preguntes, el president Pere Vila ha respost a la CUP que encara no poden posar data a un nou govern amb ERC però assegura que continuen negociant.

El 14 de gener va entrar en funcionament el nou sistema d'ambulàncies a les comarques gironines. Des d'aleshores, però, hi ha hagut queixes d'ajuntaments, professionals i també usuaris perquè consideren que hi ha mancances en el servei, sobretot en els trasllats no urgents de pacients.

Aquest dimarts ha estat la Diputació de Girona qui s'ha afegit a les protestes i ha aprovat, per unanimitat, una moció que reclama al Departament de Salut i també al Servei Català de la Salut solucions "immediates". Han modificat la moció, presentada originalment per la CUP, per consensuar-la i que el ple tingués un posicionament unívoc.

"Acordem instar el Departament de Salut i el CatSalut a que, de manera immediata, aporti les seves alteratives per resoldre l'actual situació de deficiències del servei", exposa el text que han aprovat que també insta a "replantejar el nou model de transport sanitari integral esmenant les mancances". La moció aprovada s'enviarà al Departament i també als ajuntaments per si volen aprovar el mateix document als seus plens.

El portaveu de l'equip de govern, Albert Piñeira (CiU), ha defensat que "les intencions del nou model eren bones" però ha reconegut que, a l'hora d'entrar en servi, hi ha hagut "deficiències importants" en la pressió del servei. "Davant d'això, és important que la Diputació faci més que mai d'ajuntament d'ajuntaments i ens posem al costat del territori", ha exposat Piñeira que demana "solucions" a Salut.

ERC també ha donat suport a la moció i Lluís Sais ha criticat que el nou model d'ambulàncies ja estava mal plantejat d'entrada. "Hi ha hagut un gran error, el territori ha tingut informació del canvi de model quan ja estava tot fet i als professionals tampoc se'ls ha escoltat", ha criticat.

El portaveu del PSC, Juli Fernández, també creu que hi hauria d'haver hagut implicació del territori i els professionals a l'hora de dissenyar el model. "Hi ha deficiències importants i denunciades pels mateixos treballadors", ha assegurat Fernández que afegeix que "preocupa" que hi hagi manca de qualitat en el servei que els pacients han de rebre.

El portaveu de la CUP, Lluc Salellas, ha recalcat que les deficiències es troben especialment en el transport no urgent. "Han fet que aquest transport sigui pitjor del que teníem fa només uns mesos", ha assegurat. A més, Salellas també reclama que se solucionin aviat les mancances perquè alerta que el nou model preveu menys ambulàncies a poblacions de costa a l'estiu.

En la mateixa línia, la portaveu d'Independents de la Selva (IdS), Gisela Saladich, ha demanat que es torni a revisar el funcionament del model i, també, que s'equipin els professionals amb el material necessari per oferir una atenció de qualitat als pacients. "Algunes ambulàncies són velles i ni tan sols tenen GPS", ha lamentat.

El ple d'aquest dimarts també ha aprovat, per unanimitat, dues mocions més. Una contra el pla hidrològic de la conca de l'Ebre i la segona per reclamar el retorn del cabal del Ter.

Contra incendis

L'any 2012, arran dels focs de la Jonquera, la Diputació va engegar un pla per donar suport als municipis en matèria de prevenció d'incendis. Són competències pròpies de la Diputació, entre d'altres, la prestació de serveis de prevenció i extinció d'incendis en els municipis de menys de 20.000 habitants quan aquests no prestin aquests serveis.

Aquest dimarts, han aprovat el Pla de Serveis d'Assistència en Matèria de Prevenció d'Incendis que preveu cinc línies d'actuació. Donar suport a la redacció del plànol de delimitació de les franges de protecció d'incendis (un 95 % dels plànols dels 212 municipis gironins de menys de 20.000 habitants ja estan redactats i 57, aprovats); encreuar les dades dels de polígons amb el cadastre per identificar i notificar als propietaris l'obligació de fer les franges de protecció, suport en la redacció del projecte executiu pels municipis amb risc més alt d'incendis, en funció del pressupost disponible, fer sessions informatives amb els veïns i suport en la direcció d'obra i coordinació de seguretat i salut pels ajuntaments que executin les mesures de prevenció d'incendis.

En el decurs del Ple, el president de la Diputació, Pere Vila, ha compromès una partida de 100.000 euros per a aquest any amb l'objectiu d'ajudar a fer les franges als municipis, alhora que ha demanat "més conscienciació veïnal, que els ajuntaments també hi facin petites aportacions i la implicació de la Generalitat":

Sense data pel nou govern

En l'apartat de precs i preguntes, el diputat de la CUP ha exposat que des que Pere Vila va fer pública la intenció de formar un gran govern hi ha una "sensació de provisionalitat" en la configuració de l'equip de govern. Per això, ha preguntat si finalment hi hauria acord o no.

Pere Vila ha dit que no pot posar cap data sobre la taula però ha assegurat que les negociacions amb ERC continuen, alhora que ha dit que amb IdS l'entesa és total i ha recordat que la CUP ja va dir que no volia entrar al govern. Tot i això, ha assegurat que el govern treballa amb dedicació i intensitat i que no hi ha pressa a arribar a cap acord perquè CiU compta amb la majoria suficient.