Els grups del PP, Ciutadans (C'S) i la CUP, a l'oposició de Figueres, han presentat al·legacions al pressupost municipal, que es va aprovar inicialment el passat mes de gener. Els populars hi han fet una quinzena de propostes entre les quals hi ha una demanda de més partides dedicades a l'àmbit social, actuacions als barris o millores en diferents espais públics. Pel què fa a C's, han fet propostes encarades a prioritzar l'amortització del deute, la contenció de la despesa, també un increment de les mesures socials i un «major èmfasi en la promoció econòmica».

La CUP, en canvi, considera que els comptes no reflecteixen la realitat de la ciutat, que no actuen contra l'emergència social, ni revisen el model cultural actual ni contemplen una actuació a la zona nord-oest de la ciutat. A més, diuen que hi ha massa pes dels càrrecs directius. Al detall de les al·legacions, es demana estudiar tot el patrimoni de béns immobles i plantejar-se posar al mercat alguns actius. També eliminar barreres arquitectòniques, incrementar la partida d'ajut per a llibres, la de serveis de teleassistència, la de transport adaptat o un reajustament de les retribucions dels directors d'àrea i cap de gabinet en un 10 %, entre d'altres. Per la seva banda, Héctor Amelló (C'S) reclama un transport urbà gratuït, treure la quota de les guarderies municipals, un Pla d'inclusió contra la pobresa i un d'actuació i assistència, un parc tecnològic, una òrgan consultiu de joventut o estudiar una fusió administrativa amb Vilafant. La CUP, a través de 33 propostes, demana reducció de sous i eliminació de càrrecs directius, escoles obertes, estudiar de fer un centre sociosanitari per a gent gran o partides específiques per implementar models participatius.

El grup Figueres Democràcia ha presentat en forma d'al·legació al pressupost la petició a l'Ajuntament de Figueres d'elaboració d'un Pla de Millora Urbana a la zona oest de la ciutat amb una partida de 50.000 euros que, creuen, podria reduir-se de capítols destinats a retribucions, assistències, subvencions a grups municipals, càrrecs de confiança, personal directiu o dedicacions exclusives. Proposen, a més, la creació d'un Consorci de la zona nord-oest que «s'encarregui de dirigir, coordinar i executar-lo».

Els signants del document, entre els quals hi ha el mossèn Josep Taberner, diuen que no estan d'acord amb el grau de compliment del Pla d'Actuació Integral 2015 a la zona i recorden que el barri de Sant Joan «és una creació de l'Ajuntament». «No solament s'han d'enderrocar les 44 cases sinó també els blocs sindicals en la seva totalitat», diuen. Per fer-ho creuen que cal un Pla de millora que permeti refer el barri «construït amb diners públics». Calen, insisteixen, rehabilitacions, reformes, remodelació urbana i nous equipaments que afavoreixin el naixement d'un nou barri.