L'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) i IAEDEN- Salvem l'Empordà, entitats associades a la Xarxa per la sobirania energètica, han iniciat una campanya per alertar de l'impacte sobre el territori que pot tenir el gasoducte MidCat, que ha d'interconnectar la península ibèrica amb França a través de les comarques gironines. Creuen que la infraestructura pot afectar zones com els Estanys de Sils, la Riera de Santa Coloma, la sèquia Monar, el Ter, el Fluvià o els Turons de Maçanet. Aquest divendres van celebrar un acte a Figueres on es va denunciar l'"opacitat de les administracions, inclosos els ajuntaments, en la tramitació del projecte així com la "falta de control de les obres". Els ecologistes han demanat als ajuntaments afectats que els informin de tot els tràmits relacionats amb aquesta infraestructura.

Les dues entitats ecologistes gironines, associades amb la Xarxa per la sobirania energètica (Xse), han organitzat col·loquis amb membres de les plataformes Gasoducte Martorell-Figueres i No a la MAT per obrir el debat el que consideren "una nova agressió al territori". Una de les activitats entorn d'aquest tema és una exposició itinerant que il·lustra els impactes del primer tram ja construït.

La infraestructura -afirmen- pot tenir "importants impactes ambientals" en zones com els Estanys de Sils, la Riera de Santa Coloma, la sèquia Monar, el Ter, el Fluvià o els Turons de Maçanet. Aquest dissabte en un acte a Figueres

La construcció del primer tram d'un projecte conegut en el seu moment com a Gasoducte Martorell-Figueres, va arribar el 2011 fins a Hostalric. Ara, la Unió Europea impulsa la continuació del gasoducte com a projecte d'interès comú (PIC).

Aquesta setmana, les entitats Associació de Naturalistes de Girona (ANG), IAEDEN- Salvem l'Empordà i Xarxa per la sobirania energètica (Xse) han demanat als ajuntaments afectats pel MidCat que les informin sobre "qualsevol tramitació administrativa" referent a aquest projecte per poder incidir i presentar al·legacions.

Aquest divendres, en un acte a Figueres, Alfons Perez, de l'Observatori del Deute en la Globalització i també membre de la Xse, va explicar que projectes com el MidCat es declaren projectes d'interès comú (PIC), "amb l'objectiu de crear un mercat únic del gas i de l'electricitat a la Unió Europea".

Els PIC, segons ell, obtenen "privilegis" en forma de finançament públic i acceleració dels tràmits administratius per la seva execució i les realitats locals, en canvi, es perceben com a "actors passius" de tot el procés.

Des de la plataforma Gasoducte Martorell-Figueres, Xavier Arderius va il·lustrar les obres del primer tram i la greu afectació dels espais naturals del Vallès amb un vídeo i va lamentar la "total opacitat de les administracions, ajuntaments inclosos, en l'aprovació del projecte i també la manca de control durant les obres".

Aquesta plataforma també va crear una exposició sobre la seva lluita que ara es podrà veure a diferents llocs de les comarques gironines: Del 15 al 26 de febrer estarà al vestíbul del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, després anirà a la UdG i l'Ateneu Salvador Catà de Girona i els organitzadors encara busquen altres municipis interessats en l'exposició.

Xavier Llorente de No a la MAT va qualificar el gasoducte i la MAT com a "projectes Bessons" i va concloure que les experiències de les dues plataformes pel que fa la relació amb les administracions eren idèntiques i que podran servir per encarar l'oposició al MidCat.

En la tertúlia també es va remarcar que aquest tipus de projecte "no contribueix a la planificació d'un futur energètic viable, sostenible i socialment just" i que aquest model no es pot continuar basant en els combustibles fòssils.