La Policia Local de Roses inicia aquesta setmana el programa "Mobilitat Segura", un conjunt d'activitats i sessions informatives adreçades al coneixement i al debat sobre educació viària i cívica entre l'alumnat del municipi. En total, un miler d'escolars de P5, 1r, 3r, 6è i 2n d'ESO participaran fins a finals de juny en aquesta experiència, amb formacions novedoses i adaptades a les característiques i necessitats de cada segment d'edat.

Emmarcada en aquest programa formatiu, aquest matí ha tingut lloc la primera de les activitats, impartida als alumnes de 1r curs de l'escola Vicens Vives, iconsistent en una xerrada sobre consells de seguretat per a nens i nenes com a vianants i com a acompanyants en un vehicle, seguretat activa i pasiva, com l'ús de cadiretes.

El nou programa Mobilitat Segura és hereu de les classes d'educació viaria que la Policia Local de Roses desenvolupa en el municipi des de fa anys. Els dos darrers cursos, però, l'activitat ha introduït canvis substancials en les seves formacions, fent-les més dinàmiques i properes als escolars i amb noves temàtiques d'interès.

Entre aquestes novetats es troben les visites als centres escolars amb vehicles policials, on els alumnes poden conèixer de prop i en grups reduïts les diferents tipologies de vehicles. El material didàctic emprat durant les sessions també ha estat actualitzat, gràcies a l'aportació del Servei Català de Trànsit, així com la incorporació de l'activitat anomenada "La Catifa Ciutadana", una catifa de 9 m2 que permet als més petits experimentar i descobrir per ells mateixos les normes de vialitat a partir de 10 històries que transcorren en una ciutat en miniatura.

Les diferents sessions són desenvolupades per sis membres de la Policia Local de Roses formats específicament per a la realització d'aquesta tasca per l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Aquesta especialització permet també una millor adaptació de les unitats didàctiques d'acord amb les característiques i necessitats de cada grup escolar, incorporant des activitats, debats i experiències que van més enllà de la xerrada unilateral, les quals han potenciat un major interès i comprensió per part de l'alumnat.

Una altra millora incorporada ha estat la implantació d'un correu electrònic específic on els equips directius de les escoles poden contactar de forma directa amb la policia per sol·licitar informació i assessorament sobre aspectes que puguin detectar en els centres i resoldre consultes, entre d'altres.

El programa s'adapta anualment a les noves necessitats detectades en cada moment, com són l'ús de bicicletes, monopatins, patins elèctrics, etc, amb la voluntat de continuar millorant i transmetre a infants i joves la conscienciació necessària en termes de seguretat, conducció responsable i civisme per a la qualitat de vida i seguretat de la vila en el futur.