Les expropiacions forçoses per a la construcció del TAV Barcelona-Frontera Francesa encara estan donant de què parlar. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya acaba de donar la raó a uns propietaris d'uns terrenys d'oliveres i cereal de Vilafant a qui el Jurat Provincial d'Expropiació Forçosa va pagar 84.584 euros per dues finques -una de 6.766 metres quadrats i una altra de 5.765 metres quadrats- quan, en realitat, els hauria d'haver abonat 122.057,63 euros. Una diferència de 37.473,63 euros que sorgeix de la valoració dels rendiments del terreny.

I és que el preu a pagar pels terrenys expropiats tenia en compte la capitalització de la renda anual real o potencial de la finca, cosa que es calcula en base a l'ús de la mateixa conforme la legislació prevista, i en aquesta valoració s'inclouen les subvencions que s'atorguen als cultius.

Durant el judici, el pèrit aportat pels propietaris va fixar el justipreu de les propietats tenint en compte el rendiment brut, descomptant també els impostos que hauria de pagar la propietat arribant a la conclusió que els terrenys costaven més de 120.000 euros.

Els demandants també van al·legar que l'expropiació se'ls havia pagat per sota del preu perquè encara que l'acta d'ocupació de les finques tenia data de 16 de juny de 2008, el requeriment per fixar el valor de les mateixes se'ls va entregar el mes de juliol, quan també havia entrat en vigor un reial decret llei que els perjudicava en la valoració fent que aquesta fos més baixa.