El subdelegat del govern espanyol a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, va rebre ahir l´alcaldessa de Figueres, Marta Felip, per tractar diversos temes municipals com ara la cohesió social, la necessitat d´habitatges d´emergència social o la sostenibilitat.

En aquesta trobada l´alcaldessa va demanar al subdelegat el seu suport per tirar endavant el macroprojecte de l´Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat de Figueres (EDUSIF), que ha presentat l´Ajuntament per concórrer als ajuts del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per un valor de 5M € que es canalitzen a través del Ministeri d´Administracions Públiques. Aquests ajuts comportarien una inversió total a la ciutat de 10M € en sis anys.

Les prioritats del projecte EDUSIF són la inclusió social i la lluita contra la pobresa, per a les quals es pressuposten més de 3M €, seguides de mesures per aconseguir una economia menys contaminant, protegir el medi ambient i promoure l´eficiència dels recursos, així com actuacions per millorar l´accés i l´ús de les tecnologies de la informació i la comunicació. Es tracta d´una estratègia de desenvolupament totalment transversal que ha comptat amb la participació de totes les àrees de l´Ajuntament. Els projectes de desenvolupament s´executarien en el període 2016-2022 amb un cost total de 10M €, dels quals l´Ajuntament n´hauria d´aportar la meitat.

L´EDUSIF consta de diversos programes que prioritzen la inclusió social i la lluita contra la pobresa, amb un pressupost de 3.686.100 €. L´objectiu és crear habitatges socials i rehabilitar immobles per destinar-los a aquest ús. L´equip de govern considera prioritari posar a disposició de la ciutadania pisos amb preus econòmics per a les persones que no poden pagar un lloguer al preu del mercat o bé que ara viuen en llocs que no tenen les condicions adequades a les seves circumstàncies d´edat, salut, etc., sobretot la gent gran i els joves.

Un altre objectiu important és fomentar l´ocupació de les persones amb més dificultats per trobar feina, amb l´ampliació del nombre de cursos generals i de formació específica. En el programa es preveu que diversos grups d´alumnes puguin treballar en el pla de rehabilitació energètica d´edificis com a part de la seva formació retribuïda. També es dissenyarà un pla per facilitar l´accés als estudis superiors.

Pel que fa a la inclusió social engloba programes d´activitat física per a gent gran i per a la població en general en espais diversos.

Una altra prioritat és millorar el civisme, per això s´elaborarà un pla de sensibilització per evitar les conductes i actituds incíviques d´algunes persones que embruten la ciutat i atempten contra els interessos de tots, amb el cost que representa per als serveis municipals (abocament d´escombraries, destrosses de mobiliari, etc.).

Per tal de poder afavorir una economia baixa en carboni, que és una altra de les línies que planteja el Fons Europeu, s´han pressupostat 3.005.800 €.

Per promoure l´eficiència dels recursos i protegir el medi, a l´EDUSIF s´hi inclou la rehabilitació arquitectònica de la casa natal de Salvador Dalí. Aquesta no serà l´única subvenció per a aquest projecte, ja que l´Institut de Cultura del Ministeri de Cultura, tal com es va anunciar, també ha previst una subvenció de 500.000 € per a l´equipament, que es convertirà en pulmó cultural i motor econòmic de la ciutat. També en aquest apartat hi ha previst el projecte de restauració i ús social de zones naturals, com ara les basses del Terrisser. Ambdós projectes sumen un pressupost de 2.495.000 €.

Pel que fa al foment de l´ús de les TIC a la biblioteca i als centres cívics, l´elaboració de programes i aplicacions d´accés a la cultura, la creació d´un sistema general de dades i de monitoratge de la ciutat, la implantació d´aplicacions informàtiques per promoure el turisme i les rutes turístiques per la ciutat, i les aplicacions informàtiques per a ampliar les actuacions de transparència i participació ciutadana, s´han pressupostat 813.100 €.

L´alcaldessa Marta Felip destaca el coneixement de les necessitats i la realitat de Figueres del subdelegat del govern i confia en la bona rebuda d´aquest projecte que serveix per "afrontar els principals reptes de futur de la ciutat: l´atur, el risc d´exclusió de moltes persones, les necessitats d´habitatge de la gent gran i els joves, la mobilitat, l´estalvi energètic, la necessitat de desenvolupament tecnològic i el que ens cal per millorar la formació, la cultura i l´esport”.