La circulació ferroviària ha quedat totalment restablerta aquest dimarts a les dotze del migdia després que es trobés interrompuda des de primera hora del matí per la presència de fum causada per l'incendi a Bifurcació Marina, en una estació abandonada entre d'Arc de Triomf i el Clot, segons han informat Renfe i Adif. Els Bombers de Barcelona han autoritzat el pas dels combois després de localitzar i sufocar l'incendi i un cop ventilats els túnels mitjançant el pas de trens sense viatgers i dels sistema de ventilació de l'estació de Barcelona-Sants, entre d'altres. D'aquesta forma, el servei es recuperarà de forma gradual fins que aquesta tarda es recuperi la normalitat, tot i que es registren retards superiors als 60 minuts. En total, la incidència ha afectat 72.000 usuaris i 210 trens, segons la companyia Renfe.

Al voltant de la una de la matinada, els tècnics d'Adif han informat de la presència de fum a prop de l'estació d'Arc de Triomf, més concretament a la Bifurcació Marina, segons han indicat fonts de l'ens gestor, que ha precisat que l'incendi no té cap relació amb la infraestructures ferroviàries. El foc ha començat en una estació abandonada on s'acumulaven deixalles i altres materials i ha estat sufocat pels Bombers de Barcelona.

A continuació, l'objectiu ha estat escampar el fum amb els sistemes de ventilació i també amb trens sense usuaris que circulaven al llarg dels túnels. Un cop escapat el fum, els Bombers de Barcelona han autoritzat que es restablís la circulació, tot i que la normalitat no es recuperarà fins a dos quarts de cinc de la tarda aproximadament. Adif ja ha anunciat que obrirà una investigació per aclarir l'origen del foc.

Minuts abans de les 11 del matí, els Bombers ja havien autoritzat l'obertura del túnel de Passeig de Gràcia i els trens podien arribar des de Sant Andreu Comtal i l'Estació de França fins a Sants passant per Passeig de Gràcia. El túnel de Plaça de Catalunya s'ha reobert una hora més tard. El director general de Renfe, Fèlix Martin, ha situat l'origen de l'incendi que ha generat el fum en una estació abandonada entre les d'Arc de Triomf i el Clot i ha descartat que es tracti d'un sabotatge.

En total, la incidència ha afectat 210 trens i 72.000 usuaris que han vist alterats els seus trajectes habituals cap als seus destins. Mentre no s'ha pogut accedir al centre de Barcelona en Rodalies, els trens de les línies R1 i RG1 han finalitzat el seu servei a Badalona; els trens de la R2 nord i la R11 a Sant Andreu Comtal; els de la R2 sud, R4 i Regionals del corredor sud han iniciat i finalitzat el seu trajecte a Sants; els de la R3 i la R4 a Sant Andreu Arenal, i s'ha habilitat un servei de carretera entre l'estació de Sants i l'Aeroport del Prat. La companyia ha informat a mig matí que els viatgers afectats podran reclamar la devolució dels bitllets fins aquest dimecres al llarg de tota la jornada.

També han resultat afectats els viatgers de la línia 1 de metro, ja que a primera hora s'ha interromput la circulació entre la Plaça Espanya i Glòries, tot i que posteriorment s'ha pogut reobrir parcialment fins a l'estació Universitat. A banda, s'ha establert un servei especial de bus i s'ha recomanat com a transport alternatiu de bus a través de les línies 7 i H12. També s'han hagut de prendre altres mesures puntuals, com el tancament de l´accés Joan Torras de l´estació Sant Andreu per controlar flux de passatge.

Per la seva banda, mentre ha durat la incidència, Protecció Civil de la Generalitat ha activat la prealerta del pla Ferrocat i l'Ajuntament de Barcelona ha activat el Pla Bàsic d'Emergència Municipal.