El Govern ha establert el 31 de desembre de 2016 com a data límit per finalitzar totes les actuacions del Pla únic d´obres i serveis de Catalunya (PUOSC) 2008-2012. Així, totes les obres adjudicades que no s´hagin pogut finalitzar en termini podran ser executades fins a aquesta data. El decret aprovat avui també estipula que la justificació de la finalització de les actuacions subvencionades es podrà realitzar fins al 31 de març de 2017.

Amb aquesta modificació, el Govern pretén donar més marge a les administracions locals que han hagut de demorar l´execució d´obres arran de diversos problemes que les han afectat els darrers anys, com per exemple dificultats de finançament, canvis de destinació dels projectes i canvis en els equips de Govern o en les empreses encarregades de l´execució de l´actuació.

El PUOSC és un instrument de cooperació econòmica per a la realització de les obres i serveis de competència municipal, d´acord amb l´article 1 de la Llei 23/1987, de 23 de desembre, reguladora del Pla únic d´obres i serveis de Catalunya, per la qual s´estableixen els criteris de finançament del Pla Únic d´Obres i Serveis de Catalunya i les bases per a la selecció, la distribució i el finançament de les obres i serveis a incloure-hi.

La seva funció és coordinar tots els esforços de les diverses administracions de Catalunya per emmarcar la cooperació econòmica entre administracions adreçada a crear noves infraestructures i nous equipaments als municipis, amb la finalitat última de millorar la qualitat de vida de la població catalana. Aquestes inversions es concreten en obres i serveis públics tals com enllumenat públic, cementiri, recollida de residus, neteja viària, abastament domiciliari d'aigua potable, i d´altres equipaments culturals, esportius, docents o socials que avui esdevinguin estratègics o necessaris.