Aquests darrers mesos, en qualsevol xerrada veïnal, en una trobada amb responsables municipals, en el mateix ple o en activitats com el xat en directe d'emporda.info, un dels temes més presents i que provoca més queixes és el de la constatació que Figueres és una ciutat bruta. I en l'epicentre d'aquesta situació de salubritat hi ha l'incivisme dels propietaris i les propietàries de gossos que permeten les defecacions i miccions dels seus animals en qualsevol lloc de la via pública sense evitar-ho ni recollir-ho.

L'equip de Govern ha dit prou. Un fet que confirma el regidor de Medi Ambient, Francesc ­Crua­nyes: “Des de l'Ajuntament tenim la mateixa sensibilitat que la resta de la població. El problema és real i té un doble vessant: l'incivisme d'una part de la gent que viu a la nostra ciutat i la neteja, que és millorable i que ha de fer un salt qualitatiu i quantitatiu amb la nova concessió que entri en servei la pròxima tardor”.

Per aquest motiu, Cruanyes anuncia que “ben aviat portarem a terme l'última campanya divulgativa, de curta durada, per tal que la gent sàpiga que les sancions que es poden imposar seguint les ordenances vigents sobre tinença d'animals són d'entre 300 i 1.500 euros”.

El regidor explica que “en el transcurs d'aquest 2015 s'han gestionat un centenar d'expedients relacionats amb aquesta ordenança. Des de l'Àrea de Medi Ambient, amb el seu tècnic, i la Guàrdia Urbana s'han fet patrulles específiques de control. Tots els sancionats, quan s'han complimentat els expedients, han rebut la notificació corresponent, encara que cal destacar que moltes de les al·legacions presentades estan ben elaborades amb suport legal”.

Cruanyes avisa: “La fase d'advertència serà curta. Ben aviat començarem una campanya contra l'incivisme en diferents fronts, amb especial èmfasi amb el tema dels propietaris dels gossos”.

El regidor també avança que “la campanya inclourà la incentivació de la col·laboració ciutadana per detectar els casos més greus o reiterats. Aquesta col·laboració ens ha estat molt útil amb el tema de les ocupacions i la seva ràpida solució”. Per dur a terme la campanya, l'Ajuntament compta amb el suport de nou informadors ambientals.

El darrer exemple d'aquesta preocupació l'ha donat Llucià Garcia amb una queixa directa al portal de l'Ajuntament “sobre l'estat lamentable (ple de caques de gos) del passeig Lluís Companys i, en general, totes les voreres i els espais del Parc de les Aigües. No puc passejar amb la meva nena petita sense trepitjar cap excrement”.

El 90% dels votants d'«emporda.info» vol més mà dura

Durant aquesta darrera setmana, hem consultat els lectors del Setmanari de l'Alt Empordà a través de la nostra edició digital emporda.info sobre aquest tema, amb una pregunta ben clara: “Cal més mà dura contra l'incivisme d'alguns propietaris de gossos?”. Fins aquest dilluns al migdia, hi ha hagut 157 internautes que han participat en la consulta, amb un vot únic per persona. Una gran majoria d'ells, el 90%, amb 141 vots, diu que sí i només un 10%, amb 16 vots, diu que no. El tema també ha estat motiu de debat a les xarxes socials i és una constant en els xats que periòdicament fem amb els alcaldes d'altres municipis de la comarca, com Castelló d'Empúries, l'Escala o Roses.