L´exinquilina d´un dels blocs que han patit ocupació massiva a Figueres, Alberes 19, va viure un calvari mentre hi residia per les amenaces dels ocupes i des que va marxar, el 3 de juliol, fins avui continua vinculada al bloc. Intenta donar de baixa des de fa sis mesos el servei elèctric del que el propietari, Solvia -del Banc Sabadell-, no fa el canvi de nom i, a més, Endesa li reclama factures de tots aquests mesos. Les factures són d´imports diferents i força elevats malgrat no hi viu ningú i els comptadors estan blindats després de fer-hi una operació contra els ocupes. El pis es va llogar des de l´Oficina de l´Habitatge del Consell Comarcal. Cap administració li resol, tot i haver presentat denúncies, queixes i instàncies a totes les parts. Ara s´ha adreçat al Síndic de Greuges i estudia la via judicial.

La veïna residia al número 19 del carrer Albera, tercer porta 1 juntament amb el seu fill al nom del qual van els contractes de serveis. Li van llogar des del Consell Comarcal de l´Alt Empordà com un pis de lloguer social. Inicialment era d´un propietari i va acabar a mans de Solvia. El Consell Comarcal amb qui va parlar Diari de Girona al juliol informava que no sabia ni si Solvia cobrava el lloguer.

El pis va començar a ser objecte d´ocupes que van arribar a ocupar tota una planta. La veïna té infinitat de denúncies per les amenaces i coaccions dels ocupants il.legals; gravacions i imatges de situacions complicades que va viure amb aquestes persones, entre altra documentació. Però cansada de la situació va decidir marxar el 3 de juliol. Actualment resideix a Vic. Va rescindir el contracte de lloguer i amb la Guàrdia Urbana van fins i tot fer una foto al contador perquè quedés constància de quan abandonava l'habitatge i certificar el consum.

Tres dies després l´Ajuntament va portar a terme un dels operatius dels darrers mesos per resoldre l´ocupació del bloc. Amb les companyies de serveis van blindar els contadors, van posar càmeres de seguretat entre altre mesures d´acord amb els propietaris, particulars i Solvia que, entre altres, tenia el pis de la veïna assetjada i que per la pressió va acabar fent-se càrrec de la situació.

La dona va marxar amb un deute pendent que ja havia acordat amb l´Ajuntament que se´n farien càrrec. Durant el temps que va ser allà va assumir fins i tot consums malgrat els ocupes li havien punxat el comptador. Quan va voler donar de baixa el servei de la companyia Endesa li va denegar la sol.licitud perquè hi havia el deute i perquè no tenien ningú més que hagués canviat el nom. El deute es va resoldre el 31 d´octubre i va tornar a sol.licitar la baixa que continuen sense donar-li. A més, Endesa li reclama el consum de tots aquests mesos com si hi continués residint. Totes les parts són conscients que la inquilina no hi viu perquè existeixen i els ha fet arribar documents, queixes i reclamacions, a les que ha tingut accés Diari de Girona.

Com que li era impossible donar de baixa el servei la inquilina va intentar també sense èxit que el propietari del pis fes la gestió del canvi de nom. Des de Solvia, li responen que «no podem fer res en referència als subministraments que són responsabilitat d'Endesa, tant el tema del blindatge com no donar de baixa el subministre». Això es produïa fa gairebé tres mesos i continuen sense tramitar el canvi de nom. La companyia ha informat que és responsabilitat dels inquilins donar de baixa i les altes i no ha sabut respondre què passa si no hi viu ningú o si han fet alguna gestió. Per ells la incidència està resolta.

L´afectada lamenta que «fa sis mesos que vam marxar i encara estem donant voltes per tancar aquesta etapa, cosa que es fa molt difícil pels obstacles que trobem en un entorn hostil, burocràtic, ineficient amb el que topem». Endesa diu que Solvia ha de fer el canvi de nom i Solvia passa la responsabilitat a Endesa. Mentrestant la companyia continua generant factures amb imports diferents malgrat se suposa no poden accedir al comptador perquè està blindat. La darrera factura és de 144,81 euros corresponent al consum des del 8 d´octubre al 31 de desembre de 2015. Del gas que tenia conjuntament també se li reclama però un petit import. Ara, després d´un darrer intent de donar de baixa li han comunicat que esperi el 15 de febrer a veure si finalment s´ha donat de baixa. La dona ja ha posat en mans del Defensor del Poble el cas i s´està assessorant per recórrer en última instància per la via judicial.

Des de la companyia Endesa amb qui ha contactat Diari de Girona l´única resposta que ha donat fins al moment és que podria tractar-se d´un problema de burocràcia.