Els efectes del canvi climàtic poden posar en risc la producció de poma al baix Fluvià (Indicació Geogràfica Protegida "Poma de Girona"). Aquesta és la principal conclusió que s´extreu de l´estudi "Aproximació dels possibles impactes del canvi climàtic en la floració de la pomera en el baix Fluvià" que han realitzat investigadors de l´IRTA (i que recentment s´ha publicat a la revista internacional Agricultural Water Management). Aquest és un dels primers treballs que es fan a Catalunya en projeccions de canvi climàtic en fruiters.

Segons aquest treball, la floració es veurà compromesa percentualment i en diferent mesura depenent de les varietats. La combinació de temperatures fredes i càlides a l´hivern és important en la producció de flors i, per tant, de fruits, com es el cas de les pomes, perquè necessiten trencar la latència completa, la qual és un prerequisit per a una efectiva i sincronitzada brotació i floració. L´augment de la temperatura relacionat amb el canvi climàtic pot conduir a una manca d´hores de fred, el que pot afectar la idoneïtat en el rendiment d´algunes espècies o cultius en aquesta zona. Aquestes alteracions climàtiques poden provocar retards i desordres en la floració que poden afectar la viabilitat de la collita a la regió.

"El canvi climàtic posa en compromís aquesta activitat agrícola, si més no si es fa com ara, i aquest treball vol ser una ajuda a l´hora de prendre decisions", explica l´investigador de l´IRTA Robert Savé que, també indica que si es fessin estudis similars dedicats a altres conreus, com per exemple la vinya o l´olivera, els resultats també mostrarien possibles desajustos en algunes varietats a causa dels efectes del canvi climàtic. Aquests indicadors poden ser el primer pas per desenvolupar estratègies agronòmiques d´adaptació.