L'energia de la MAT arribarà a les llars i empreses de l'Alt Empordà i la Garrotxa la primavera del 2017. Endesa ja ha començat les obres de la subestació que penja del parc elèctric de Santa Llogaia d'Àlguema, i que ha de permetre rebaixar la tensió dels 400 kV de la MAT fins als 132, per reforçar des d'aquí les diferents línies que hi ha al territori. De moment, les obres han començat amb el moviment de terres. Tenen un cost superior als 9 milions d'euros (MEUR) i s'esperen enllestir d'aquí a poc més d'un any. La nova subestació tindrà tres transformadors que sumaran 315 megavoltamperis (MVA) de potència. Rebrà l'energia de la MAT i l'injectarà a les línies de distribució que, al seu torn, la portaran fins a les subestacions que Endesa té a Figueres, Serinyà, Juià i Palau-saverdera.

La subestació d'Endesa és l'última peça que quedava per completar el parc elèctric de Santa Llogaia d'Àlguema. Aquí, la MAT hi arriba procedent de Bescanó (Gironès). A la zona ja hi ha una subestació dels 400 kV, una altra d'Adif (que alimenta el tren d'alta velocitat) i l'estació conversora (el punt d'inici de la interconnexió, des d'on la MAT s'endinsa al subsòl per creuar els Pirineus a través d'un túnel).

L'inici de les obres de la subestació d'Endesa, però, arriba amb retard. L'han frenada els tràmits burocràtics. Primer va ser Urbanisme, que al 2014 va posposar l'aprovació del projecte perquè s'havia de modificar el traçat d'una de les línies de 132 kV que hi penjaven. I després, va ser l'Ajuntament de Santa Llogaia d'Àlguema, que no va donar la llicència municipal per engegar els treballs fins a finals del 2015, perquè assegurava que faltava documentació.

Inversió superior als 9 MEUR

Ara, però, després d'haver superat aquests esculls, Endesa ja ha posat les màquines sobre el terreny. La nova subestació té un pressupost superior als 9 MEUR i, de moment, les obres han començat amb els moviments de terres. S'estima que la durada dels treballs sigui de poc més d'un any, i que al segon trimestre del 2017 la subestació ja es pugui connectar amb les línies de distribució que alimenten l'Alt Empordà i la Garrotxa.

La nova subestació tindrà tres transformadors -unitats monofàsiques- que sumaran 315 MVA de potència. Des d'aquí, es rebaixarà la tensió dels 400 kV de la MAT fins als 132, que reforçaran la xarxa de distribució de les dues comarques. En concret, les línies que surtin de la subestació d'Endesa portaran energia fins a les que la companyia té a Figueres, Serinyà, Juià i Palau-saverdera (aquesta última, coneguda amb el nom de Torrevent).