El Servei de Prevenció d'Incendi i els Agents Rurals del Departament d'Agricultura han alertat del risc d'incendi "latent" que viuen els boscos catalans davant la sequera que pateix el país però han assegurat que ara per ara, i sense condicions meteorològiques adverses, el risc és baix. El tècnic del Servei de Prevenció d'Incendis David Montserrat ha explicat a l'ACN que "no es pot dir que el perill d'incendi sigui molt elevat", tot i que ha reconegut que la sequera "implica un perill estructural" que comporta que si arriben condicions meteorològiques favorables al foc com vent o, més endavant, augment de temperatures farà que "el risc d'incendi es dispari". Davant d'això, el cap d'Agents Rurals al Vallès Oriental, Enric Mayà, ha demanat "extremar les precaucions", especialment a aquells que desenvolupen activitats de risc forestal. De la mateixa manera, els agents han intensificat el control de les activitats que comporten risc forestal.

Diversos punts de Catalunya van igualar o superar aquest dimecres rècords de dies sense pluja, com per exemple Barcelona que ja acumula 86 dies sense ploure i ha superat les xifres del 1928. El Servei Meteorològic de Catalunya va alertar que alguns territoris acumulen una ratxa seca de fins a 86 dies, sobretot al litoral i prelitoral Central, així com a alguns punts de la Catalunya Central.

Davant d'aquesta situació, els boscos del país es troben secs. Montserrat ha explicat que habitualment el risc d'incendi a l'hivern es concentra al Pirineu si hi ha manca de neu però ha apuntat que actualment les zones més afectades per aquesta sequera són la Catalunya Central, el Litoral i el Prelitoral, tot i que apunta a que és una situació "bastant generalitzada".

Montserrat ha insistit en el fet que el risc actualment "és baix" perquè les condicions meteorològiques no estan sent favorables als incendis però alerta que si això canvia, amb un episodi de ventades o amb l'augment de temperatures de cara a la primavera, la situació es complicarà. Ha afegit que una pluja intensa podria "aturar la sequera" i que si hi ha una precipitació més moderada es podrien "guanyar dies". Ha alertat però que la pluja "evitaria el problema en el curt termini" però ha recordat que el problema de la sequera a Catalunya no se solucionarà amb un episodi de pluges ja que es tracta d'una qüestió "estructural".

Més control i precaució

El cap d'Agents Rurals del Vallès Oriental, Enric Mayà, ha explicat que la sequera provoca que el combustible "estigui disponible" però ha apuntat que "els dies que no fa vent el risc baixa". Aquest dijous el pla alfa, que és el que s'aplica segons el risc d'incendi per limitar les accions que es poden dur a terme, es troba activat al nivell 1 en tres comarques del nord del país.

un dia com aquest dijous, sense pluja ni vent, el pla alfa es troba només activat en nivell 1 a algunes comarques del nord del país.

Davant d'aquests condicions, els Agents Rurals han intensificat d'una banda el control de les activitats de risc per tal que es compleixin les limitacions que estableixen els diferents nivells del pla alfa. En segon lloc, i especialment de cara a la primavera, s'intensificaran les inspeccions d'infraestructures que poden ser de risc com per exemples vies d'electricitat o ferroviàries.

Mayà ha dit que el missatge cap a la ciutadania és que "s'han d'extremar les precaucions" i, especialment, en aquelles activitats que comportin risc forestal. "Totes les mesures preventives de les que informem s'han de complir i extremar, i sobretot consultar el mapa diari del pla alfa", ha apuntat, al temps que ha detallat que ells envien un missatge per informar a la gent que té els permisos per dur a terme aquestes activitats.

Mayà ha celebrat però que els usuaris de les zones forestals "estan conscienciats" i "pren precaucions". Ha explicat que s'ha registrat un "petit repunt" d'incendis però ha afegit que tenint en compte les condicions adverses que hi ha actualment no ha estat "res fora mesura".