Els Mossos d'Esquadra han desarticulat un grup dedicat al robatori de cable de coure a la xarxa ferroviària a Catalunya amb la detenció de sis persones aquest dimarts a la nit. El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha explicat que el grup hauria comès una vintena de robatoris "importants" a Catalunya, entre els quals el de Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental) del 15 de desembre passat i que va provocar el caos al sistema de Rodalies. Els Mossos d'Esquadra estaven investigant els membres d'aquest grup criminal i els van detenir quan anaven a perpetrar un robatori a l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà). Jané ha apuntat que el 'modus operandi' del grup també es troba darrere de 150 robatoris comesos en els darrers anys a Catalunya.

Jordi Jané ha qualificat de "molt important" l'operació dels Mossos d'Esquadra que ha permès detenir sis persones de nacionalitat espanyola d'entre 25 i 45 anys que formaven un grup criminal dedicat al robatori de cable de coure a Catalunya. Se'ls poden atribuir unes vint sostraccions com a mínim, entre les quals hi ha la que va paralitzar tres línies de Rodalies el desembre passat i que va provocar "pèrdues milionàries i una afectació al servei molt greu". Així ho ha recordat el conseller d'Interior en una atenció els mitjans aquest dimecres per informar del cop policial. El robatori de 360 metres de cable de coure entre les estacions de Mollet-Sant Fost i La Llagosta va produir el col·lapse de les línies R2 nord, R8 i R11 i va afectar 60.000 passatgers només en la primera jornada. Les conseqüències es van allargar durant dies.

Els Mossos estaven seguint els membres d'aquest grup i per això els van poder detenir aquest dimarts al vespre just quan anaven a robar a l'Espluga de Francolí, concretament a la línia que ve d'Ascó i que estava tallada després que un tren de mercaderies hagués descarrilat. El conseller ha destacat aquestes circumstàncies per afirmar que el grup sabia "molt bé com i on actuar". Una altra de les singularitats del 'modus operandi' és "la venda immediata" del material robat, fet que indica que tenien "una xarxa a darrere de persones que el compraven". Segons ha detallat Jané, el grup havia actuat feia poc a Juneda i Vinaixa (les Garrigues).

El conseller ha assenyalat que el grup operava "des de feia anys" i que almenys una part dels seus membres havien estat empresonats durant dos anys; una etapa en què, ha subratllat, "va baixar l'índex de robatoris de coure a Catalunya". Jané creu que la desarticulació del grup contribuirà ara "al notable descens de robatoris de cable de coure", una tendència que havia començat fa uns mesos. El titular d'Interior també espera que les detencions serveixin d'"exemple" i "paràmetre preventiu" per a altres grups.

En el marc de l'operació, els Mossos estan portant a terme registres en localitats com Barcelona, Badia del Vallès o Sabadell per obtenir més proves de l'activitat delictiva del grup. S'espera que els detinguts passin a disposició judicial en les properes hores.

Els robatoris de cable de coure a la Xarxa d'Adif a Catalunya van baixar un 15% entre el gener i el novembre del 2015 respecte al mateix període de l'any anterior, segons van assenyalar fonts del Departament d'Interior a l'ACN el desembre passat.