L'Ajuntament de Figueres s'ha reunit aquest dimarts amb els veïns afectats per les obres de desdoblament de la C-260 a Vilatenim per informar-los del calendari i de les diferents fases d'execució acompanyats de tècnics. Es tracta d'un tram de 750 metres, l'últim que quedava per desdoblar en aquesta carretera que uneix Figueres amb Roses. Concretament va des de l'enllaç amb la carretera N-II fins a la rotonda de Vilatenim, on comença el tram ja desdoblat. La inversió prevista és de 16,9 milions dels quals 8,9 seran per a l'execució de l´obra „2,27 milions menys que el pressupost de licitació„ i gairebé 8 milions per a l'expropiació d'unes 13 edificacions. També hi ha prevista la construcció de calçades laterals i dos nous vials urbans al sud i al nord. Les màquines arribaran a mitjans de febrer i l'obra s'allargarà fins al maig del 2017. La principal afectació del trànsit serà a l'última fase quan s'intervingui el tronc central de la via. El trànsit es traslladarà pels nous laterals, pel camí vell de Vilatenim a nord i la nova prolongació del carrer Itàlia en direcció sud.

La reunió s'ha fet aquest vespre amb responsables tècnics del projecte per tal de detallar als veïns l'inici de les obres, les fases i el calendari previst.

A mitjans de gener es van començar a fer les noves connexions dels serveis existents -aigua, llum, clavegueram, telefonia i gas- al front actual de la carretera i la previsió és que les màquines comencin a treballar a la carretera a mitjans de febrer. El temps d'execució és de 15 mesos i es farà en tres fases.

En la primera, que començarà el febrer i s'allargarà fins a l'octubre d'enguany, s'executarà el vial Nord i Sud (prolongació del carrer Itàlia). Per això caldrà enderrocar les expropiacions fetes. El vial Sud discorre paral·lel a la C-260 i relativament proper al riu Manol. Connecta el sud de Vilatenim amb la zona industrial situada a l´altre costat de l'N-II. Els treballs preveuen una rotonda a la part inicial (rotonda del Far de l'Empordà), un vial d'uns 550 metres de llarg i un pas sota l'N-II de 41,6 metres. Precisament en aquesta fase caldrà interrompre de forma puntual l'N-II per poder foradar per sota el talús però es donarà pas alternatiu, de manera que els vehicles circularan pel carril contrari mentre durin les obres al talús.

Pel que fa al vial Nord, aquest és perpendicular a la C-260 i paral·lel a l'N-II. Se situa a l'inici de l´actuació i permet donar continuïtat de la calçada lateral nord del desdoblament fins al camí vell de Vilatenim. Tindrà una longitud d'uns 240 metres.

En una segona fase, de setembre a març del 2017, es faran els carrils laterals sense que hi hagi necessitat d'intervenir en el tronc central de la carretera. Les calçades laterals tindran 6 metres d'amplada, dels quals 4 corresponen al carril de circulació i 2 als aparcaments. A partir de la calçada lateral es formaran les voreres.

I finalment, de març fins al maig del 2017, es procedirà a l'última fase que afectarà l'actual via, de manera que el trànsit s'haurà de traslladar als laterals fets en la segona fase i pel Camí Vell de Vilatenim a nord i la nova prolongació del carrer Itàlia en direcció sud. El tronc central estarà format per dos carrils de 3,20 metres amb voral interior d'1 metre i voral exterior d'1,5 metres. A més a més, la mitjana inclourà barreres rígides de formigó (New Jersey) d' 1,6 metres.

Per possibilitar que els vianants puguin travessar la carretera, es preveu la creació d'una passarel·la amb rampes i escales a cada costat. La passera se situarà a la continuació del carrer Baladres, a prop de la rotonda final. Farà 24 metres de longitud i dos laterals de 18 i 14 metres.

El cost de les obres

El Departament de Territori i Sostenibilitat va comunicar el 15 de gener passat l'inici de les obres en aquest tram així com la inversió prevista, un total de 16,9 milions, dels quals 8,9 seran per a l'execució de l´obra „2,27 milions menys que el pressupost de licitació„ i gairebé 8 milions per a l'expropiació d'unes 13 edificacions per poder fer l'obra.

La C-260, que uneix Figueres i Roses, suporta una mitjana anual d'entre 21.000 i 24.000 vehicles al dia, tot i que pot arribar als 43.000 vehicles diaris durant el mes d'agost. El desdoblament pretén resoldre els problemes de congestió que es produeixen en aquest tram d'entrada a Figueres, amb l'execució d'una via amb les suficients característiques de capacitat i seguretat i respectant, alhora, el seu entorn urbà.