Albert Ballesta ha esmenat l'error i, finalment, aquest dilluns ha promès el càrrec de regidor i alcalde de Girona ajustant-se a la llei. Aquest vespre s'ha celebrat un ple extraordinari urgent perquè en la sessió de divendres va oblidar jurar o prometre el càrrec. En aquesta ocasió, duia escrit en lletra gran i ocupant una pàgina sencera el text que havia de llegir. Ballesta ha promès el càrrec "per imperatiu legal", ha dit que serà fidel a la Constitució i a l'Estatut i, al final, ha afegit la fórmula de l'AMI de suport al procés. L'alcalde ha reconegut l'error i ha reivindicat "el dret com a persona d'equivocar-se". L'oposició en bloc ha lamentat que la ciutat "ha fet el ridícul" i ha mostrat novament el seu descontentament per l'elecció de Ballesta (19è a la llista de CiU). Tots els regidors, menys la del PPC, han escrit a les paperetes 'Girona vol democràcia i rigor'.

El ple de l'Ajuntament de Girona ha hagut de repetir el procediment perquè Albert Ballesta torni a ser proclamat alcalde. La sessió extraordinària urgent ha començat a les set amb Ballesta assegut al banc dels convidats, una imatge que ja es va donar el passat divendres.

Un cop l'han cridat per prendre possessió primer com a regidor, Ballesta ha pres la paraula amb veu forta i ha llegit el text que duia escrit amb lletres grans i a pàgina sencera. El nou alcalde ha optat per la fórmula de prometre "per imperatiu legal" el seu càrrec i ha dit que serà "fidel al rei" i que farà guardar la Constitució i l'Estatut d'Autonomia de Catalunya.

Seguidament, ha pronunciat també la fórmula íntegra que l'AMI va proposar a les passades eleccions municipals i que centenars de regidors i alcaldes van fer servir per mostrar el seu suport al procés sobiranista.

Ballesta reconeix l'error

En el ple de divendres, Ballesta va oblidar jurar o prometre els càrrecs de regidor i alcalde i només va llegir, a seques, la fórmula de l'AMI. Aquest oblit ha estat la causa que ha obligat a fer un segon ple extraordinari urgent per tal que es pogués esmenar aquest defecte de forma.

En prendre la paraula, Ballesta ha assumit la culpa i ha dit que va ser un error fruit de "l'emoció i el nerviosisme" del moment. No obstant això, ha reflexionat que, com tota persona, es pot equivocar. "Reivindico el dret com a persona a equivocar-me", ha manifestat.

Ple sense vara ni aplaudiments

Els partits s'havien trobat hores abans per abordar la polèmica. Entre tots, han pactat que els diferents grups farien intervencions breus per no allargar el ple i poder esmenar l'error amb discreció. Per exemple, no hi ha hagut entrega de vara d'alcalde i tampoc s'ha aplaudit en el moment de proclamar el nou alcalde.

Per agilitzar el ple,, tots els grups s'han ratificat en les declaracions fetes el divendres passat i on, en bloc, criticaven que CiU situés d'alcalde el número 19 de la llista.

En aquell moment, tots els regidors de l'oposició -a excepció de la regidora del PPC que es va proposar a sí mateixa- no van presentar cap candidat a alcalde i van optar per votar nul escrivint a les paperetes 'Girona vol democràcia'. L'oposició ha repetit la protesta però ha adaptat el lema: 'Girona vol democràcia i rigor'. Com ja va passar divendres, la candidatura de Ballesta ha comptat només amb els deu vots de l'equip de govern de CiU.

"Girona ha fet el ridícul"

L'oposició ha fet intervencions breus però la majoria ha posat de relleu el "ridícul" que ha fet la ciutat. La primera en prendre la paraula ha estat la portaveu del PPC, Concepció Veray, que va ser la primera que divendres passat va alertar de l'error que acabava de cometre Ballesta. "Sé que això molesta, però jo ja els ho vaig dir que aquest ple s'hauria de repetir", ha manifestat. Veray també ha lamentat que la ciutat ha fet "el ridícul en majúscules" i també que el nom de Girona torni a estar d'actualitat. "Som la riota de tot Catalunya", ha subratllat.

Des de C's, la portaveu, Míriam Pujola també ha lamentat que la institució torni a ser notícia i ha culpat Ballesta de ser ser-ne el culpable. "Girona ha de ser notícia però no per la seva ineptitud, senyor Ballesta", ha dit.

Per part del PSC, Sílvia Paneque, ha dit que l'error "augmenta la sensació de ridícul de la institució i de tots plegats". "Pensem que l'error fonamental és que una persona que no és escollida per la ciutadania sigui alcalde de Girona", ha reblat.

Per la seva banda, la CUP creu que el descuit de Ballesta respon a "un cúmul d'errors que s'afegeixen al frau democràtic" de la seva elecció. A més, la portaveu, Laia Pèlach, ha demanat que situacions així no es tornin a repetir "pel bon nom de la institució". "Hem fet el ridícul i no es pot tornar a repetir", ha assenyalat.

La cap de l'oposició, Maria Mercè Roca (ERC), també ha ratificat les declaracions de divendres però ha passat de puntetes per sobre de l'error. "Tenim moltes ganes que la ciutat vagi endavant i posar-nos a treballar", ha declarat.

Ja assegut al seva cadira d'alcalde, Ballesta ha escoltat les intervencions de l'oposició i ha reconegut novament que tot el pes de l'error recau en al seva persona. Tanmateix, ha defensat que preferia repetir el ple que mantenir-se en una situació "no correcta". "Els errors s'han d'esmenar i és el que hem fet perquè, hem volgut fer les coses ben fetes i garanteixo que aquestes situacions no tornaran a passar", ha conclòs.

Tot seguit s'ha celebrat la sessió ordinària del mes de gener. El ple ja es va haver de suspendre la setmana passada a l'espera que es proclamés el nou alcalde.