L'empresa encarregada de les obres que han de permetre una seu de la clínica Bofill, pisos tutelats per a gent gran i una sala de ball a l'edifici de l'Erato, s'han reprès. La promotora dels treballs i propietària de l'espai, Nova Cadeisa, va demanar fa algunes setmanes una nova llicència d'obres i d'activitats per poder continuar els treballs iniciats fa mesos. L'Ajuntament havia aturat les obres a finals del mes passat perquè no s'ajustaven a la llicència que se'ls havia atorgat al 2008 i en la qual no es preveia fer consultes mèdiques perquè l'immoble no comptava amb la catalogació d'ús sanitari. El Govern municipal, però, va tramitar la seva incorporació i un cop Urbanisme li va donar el ?vistiplau van començar a tramitar la nova llicència. L'aturada, a més, ha suscitat les crítiques de comerciants, que veuen l'actuació com una oportunitat per dinamitzar la zona.

Ahir s'hi podien veure operaris de nou treballant a tota màquina. De fet, la major part de les obres ja estaven molt avançades quan va arribar un decret d'alcaldia on s'ordenava aturar-les arran d'un informe tècnic elaborat després d'una inspecció a l'edifici. Segons el document, la llicència que Nova Cadeisa va obtenir fa vuit anys els permetia fer un edifici amb tres locals, aparcament i 39 habitatges socials que mai es van construir.

Tot i això i sense haver tramitat una nova llicència, l'empresa va començar fa uns mesos a executar uns treballs diferents que passaven per fer-hi consultes mèdiques que es llogaran a la Clínica Bofill -a la planta baixa i primera planta- així com 28 pisos assistencials a les plantes superiors, onze menys dels previstos inicialment. A més, a la planta baixa s'hi preveu també una sala de ball per a gent gran, que gestionaria l'Ajuntament, malgrat que encara no s'ha concretat amb quina figura jurídica.

L'Ajuntament va aprovar incloure l'ús sanitari a l'edifici a través del planejament però abans, la CUP va demanar una inspecció per saber si les obres que s'hi estaven fent complien amb la llicència.

Un dia després d'entrar la petició, l'empresa va demanar una llicència d'obra menor al·legant «redistribució interior d'un local com a centre assistencial i de serveis a la planta baixa» però se li va denegar, al·legant que no constava cap llicència de primera ocupació i que, per tant, calia tramitar una llicència nova.

La inspecció va ser també determinant: calia incoar un procediment de protecció de la legalitat urbanística i ordenar la suspensió immediata dels treballs. La situació, però, ha provocat de nou controvèrsia perquè uns comerciants a través d'un comunicat van acusar a principis de setmana ERC i la CUP de ser els culpables de l'aturada d'una actuació que veuen com un revulsiu per a la zona. Ambdues formacions, però, van negar a través de comunicats haver-ne estat els causants i van recordar que la decisió es va prendre per decret. Esquerra, a més, va afirmar que no s'han oposat mai a fer-hi la clínica.

La nova llicència ha arribat i els operaris no han tardat a tornar-se a posar mans a l'obra per acabar la reforma el més aviat possible.