19 de gener de 2016
19.01.2016
Agricultura

La malaltia de la llengua blava també afecta l'Alt Empordà

Unió de Pagesos reclama al Ministeri un estudi rigorós abans d'obligar els ramaders de 27 comarques catalanes a vacunar els animals

19.01.2016 | 18:02

Unió de Pagesos exigeix al ministeri d´Agricultura una anàlisi de risc rigorosa de la situació dels sectors oví i boví davant el serotipus 8 de la malaltia de la llengua blava, abans d´obligar els ramaders de 27 comarques catalanes a vacunar tots els animals contra aquesta malaltia abans del proper 30 d´abril, tal com recull el projecte d´Ordre, que té com a objectiu prevenir l´entrada del virus causant de l´afectació a l´Estat espanyol, ja que està present a la major part del territori francès.

El sindicat demana que, en lloc d´aplicar la mesura dràstica de vacunar tots els animals tenint en compte que a Catalunya no hi ha presència del virus, s´apliqui la normativa de la Unió Europea segons la qual cal realitzar una anàlisi de risc, ja que permetria dur a terme un pla de prevenció amb totes les eines que preveu la normativa. Actualment, a l´Estat espanyol ja funcionen mesures de vigilància per poder detectar la llengua blava, entre altres a través d´animals sentinelles (als quals se sotmet a analítiques periòdiques).

Unió de Pagesos recorda que a causa de la vacunació massiva contra la llengua blava que es va dur a terme a l´Estat el 2008 van morir molts animals, en algunes explotacions ramats sencers, i va comportar una important pèrdua econòmica a conseqüència, entre altres qüestions, de les condicions de la pròpia vacuna i de la manera de subministrar-la. A més, en el cas actual, la sequera d´enguany és pitjor que la d´aquell any. Cal tenir en compte que els animals han d´estar en bones condicions físiques per ser vacunats, i en èpoques de sequera no ho estan tant. Per a Unió de Pagesos, que ja ha fet arribar les seves esmenes al projecte d´ordre del Ministeri, no té sentit vacunar en les 27 comarques catalanes més properes a la frontera francesa, i que estan lliures de la malaltia, mentre no s´està aplicant una mesura similar de vacunació massiva a la zona del sud de França per tal de crear una franja de protecció d´entrada del virus a l´Estat espanyol. Així, el sindicat considera que cal exigir al Govern francès una vacunació massiva en una zona que actuï com a franja de protecció perquè el virus no s´estengui a Catalunya i la resta de l´Estat.

El sindicat també considera que, en el supòsit que s´hagués d´acabar vacunant, els ramaders de les comarques afectades per la vacunació obligatòria a Catalunya no s´haurien de fer càrrec de l´import de l´aplicació de les vacunes ja que no són responsables de la situació generada.

Les 27 comarques catalanes incloses en el projecte d´ordre del Ministeri són Baix Llobregat, Anoia, Bages, Berguedà, Maresme, Osona, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Conca de Barberà, Urgell, Pla d´Urgell, Noguera, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Segarra, Solsonès, Val d´Aran, Gironès, la Selva, el Pla de l´Estany, Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa i Ripollès.

Per a Unió de Pagesos, l´elecció d´aquesta franja de 27 comarques i la decisió de vacunar tots els ovins i bovins no respon a un criteri rigorós; caldria seleccionar tant el territori com els animals objecte de vacunació amb més exactitud, segons els resultats de l´anàlisi de risc, perquè afecti el menor nombre possible d´explotacions.

El sindicat demana que el Comitè Nacional del Sistema d´Alerta Sanitària Veterinària convoqui el Comitè Consultiu de Sanitat Animal per tal de tenir en compte les propostes de les organitzacions i associacions agràries, com preveu la normativa estatal.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook