Unió de Pagesos exigeix al ministeri d´Agricultura una anàlisi de risc rigorosa de la situació dels sectors oví i boví davant el serotipus 8 de la malaltia de la llengua blava, abans d´obligar els ramaders de 27 comarques catalanes a vacunar tots els animals contra aquesta malaltia abans del proper 30 d´abril, tal com recull el projecte d´Ordre, que té com a objectiu prevenir l´entrada del virus causant de l´afectació a l´Estat espanyol, ja que està present a la major part del territori francès.

El sindicat demana que, en lloc d´aplicar la mesura dràstica de vacunar tots els animals tenint en compte que a Catalunya no hi ha presència del virus, s´apliqui la normativa de la Unió Europea segons la qual cal realitzar una anàlisi de risc, ja que permetria dur a terme un pla de prevenció amb totes les eines que preveu la normativa. Actualment, a l´Estat espanyol ja funcionen mesures de vigilància per poder detectar la llengua blava, entre altres a través d´animals sentinelles (als quals se sotmet a analítiques periòdiques).

Unió de Pagesos recorda que a causa de la vacunació massiva contra la llengua blava que es va dur a terme a l´Estat el 2008 van morir molts animals, en algunes explotacions ramats sencers, i va comportar una important pèrdua econòmica a conseqüència, entre altres qüestions, de les condicions de la pròpia vacuna i de la manera de subministrar-la. A més, en el cas actual, la sequera d´enguany és pitjor que la d´aquell any. Cal tenir en compte que els animals han d´estar en bones condicions físiques per ser vacunats, i en èpoques de sequera no ho estan tant. Per a Unió de Pagesos, que ja ha fet arribar les seves esmenes al projecte d´ordre del Ministeri, no té sentit vacunar en les 27 comarques catalanes més properes a la frontera francesa, i que estan lliures de la malaltia, mentre no s´està aplicant una mesura similar de vacunació massiva a la zona del sud de França per tal de crear una franja de protecció d´entrada del virus a l´Estat espanyol. Així, el sindicat considera que cal exigir al Govern francès una vacunació massiva en una zona que actuï com a franja de protecció perquè el virus no s´estengui a Catalunya i la resta de l´Estat.

El sindicat també considera que, en el supòsit que s´hagués d´acabar vacunant, els ramaders de les comarques afectades per la vacunació obligatòria a Catalunya no s´haurien de fer càrrec de l´import de l´aplicació de les vacunes ja que no són responsables de la situació generada.

Les 27 comarques catalanes incloses en el projecte d´ordre del Ministeri són Baix Llobregat, Anoia, Bages, Berguedà, Maresme, Osona, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Conca de Barberà, Urgell, Pla d´Urgell, Noguera, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Segarra, Solsonès, Val d´Aran, Gironès, la Selva, el Pla de l´Estany, Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa i Ripollès.

Per a Unió de Pagesos, l´elecció d´aquesta franja de 27 comarques i la decisió de vacunar tots els ovins i bovins no respon a un criteri rigorós; caldria seleccionar tant el territori com els animals objecte de vacunació amb més exactitud, segons els resultats de l´anàlisi de risc, perquè afecti el menor nombre possible d´explotacions.

El sindicat demana que el Comitè Nacional del Sistema d´Alerta Sanitària Veterinària convoqui el Comitè Consultiu de Sanitat Animal per tal de tenir en compte les propostes de les organitzacions i associacions agràries, com preveu la normativa estatal.