L'Ajuntament de Portbou va pagar la setmana passada a l'exalcalde del municipi, el socialista Paco Martinez, una quantitat superior a 1,8 milions d'euros, un deute contret per aquest consistori des de feia vint anys, quan l'Ajuntament va voler expropiar una finca propietat de la societat Port Mart, de l'exalcalde.

Llavors, aquesta societat va iniciar l'expedient de justipreu, que vol dir que el Jurat d'Expropiació de Catalunya ha de fixar el valor d'una finca, en aquest cas, una zona verda situada a la carretera de Portbou a Cervera, que el Pla General del 1986 havia inclòs com a finca urbana. La sala segona del contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va fixar el preu d'aquest terreny el 21 de juliol de 2010, però l'Ajuntament de Portbou, que no hi estava d'acord, va presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem, que va rebutjar un per un tots els seus arguments, segons explica en la seva edició d'aquest dimarts el Setmanari de l'Alt EMPORDÀ.

L'any 2013, el Tribunal Suprem va obligar l'Ajuntament portbouenc a pagar 1,3 milions a Martínez per aquests terrenys que el consistori li havia d'haver expropiat. La sentència desestimava, llavors, el recurs de cassació que havia presentat el consistori portbouenc contra una sentència de juliol del 2010 del TSJC, que ja havia conclòs que s'havia d'abonar aquest import a l'exalcalde. Aquella primera sentència condemnava el consistori a pagar 1,3 milions pels terrenys en qüestió, més els interessos pels anys que han passat des que es va iniciar el litigi. A més, el Suprem condemnava el consistori costaner a abonar les costes del judici, de 4.000 euros.

Asfíxia econòmica

Finalment, a l'Ajuntament de Portbou no li ha quedat “més remei” que pagar, segons assegura l'actual alcalde, Josep Lluís Salas (CiU). El Ministeri d'Hisenda del Govern espanyol els va concedir, a finals de l'any passat, un crèdit d'1.800.000 euros per pagar la indemnització, després d'un periple per diverses entitats bancàries, que els negaven el crèdit. “No hi havia més remei que pagar, perquè el jutge ens amenaçava”, argumenta Salas, el qual des d'un primer moment ha responsabilitzat els anteriors gestors municipals de les conseqüències que ha tingut aquesta sentència per al municipi.

“No es van fer bé les coses i el senyor Paco Martínez, ben assessorat, estava amb tot el seu dret a reclamar”, manifesta el batlle portbouenc, lamentant que, ara, sigui el poble el que n'acabi pagant les conseqüències. El pagament d'aquesta important quantitat econòmica impedirà al consistori de fer inversions, de moment, durant aquest exercici del 2016, mentre que en els propers anys haurà d'anar pagant el crèdit -es calcula que poden estar fins a vuit anys per tornar els diners. “Esperem que la Diputació de Girona i el govern de la Generalitat ens ajudin”, implora l'alcalde.

Exfutbolista i alcalde

Paco Martínez, amb qui no hem pogut contactar aquest dilluns en el moment de tancar l'edició, va jugar a futbol amb el primer equip del FC Barcelona i, després, va fitxar per la Unió Esportiva Figueres, de Segona Divisió A -també va exercir d'entrenador. Va ser arran de la seva arribada a la comarca, als anys vuitanta, quan Martínez va establir-se a Portbou i va accedir a l'alcaldia -va governar, durant nou anys, amb CiU i també amb el PSC.

Trobareu més informació a l'edició de paper del Setmanari de l'Alt EMPORDÀ.