.El Tribunal Suprem ha ordenat al TSJC que valori si es pot complir la sentència que anul·lava el polígon industrial de Roses i obligava a restaurar-lo. Generalitat, Ajuntament i Incasòl van al·legar que no es podia executar. El Suprem considera que no n'hi havia prou que publiquessin la sentència tal com es va fer sinó que havia de valorar si es podien o no restaurar els terrenys i si no era així, establir unes indemnitzacions. Amb la decisió dóna la raó a l'Associació de Naturalistes de Girona i Iaeden-Salvem l'Empordà, que demanen que es restaurin els terrenys urbanitzats però no construïts.

La portaveu d'Iaeden, Bàrbara Shmitt, recorda que el Tribunal Suprem va anular una sentència del TSJC el 2011 i va declarar nul el Pla Parcial que regulava la zona industrial de la carretera. Anul.lava la classificació com a sòl urbanitzable de tots els terrenys del polígon industrial que s'havia aprovat amb una modificació puntual del planejament de Roses i la reclassificació es va declarar il·legal.

Però davant d'això la Generalitat, Incasòl i l'Ajuntament van al·legar que no es podia executar la sentència perquè ja s'havien urbanitzat els terrenys. I, a més, va informar que s'havia aprovat el POUM que per l'Ajuntament legalitzava el polígon. Des de les entitats es va demanar que no s'acceptessin els arguments o bé que es fes complir la restauració a la part del polígon encara sense naus i per la part de la sentència que no es pot complir que es demanés una indemnització.

Les entitats van manifestar al tribunal que el POUM intenta legalitzar un pla que ja s'havia anul·lat També qüestionaven que no s'hagués aturat la urbanització quan s'havia demanat la suspensió i paralització de les obres.

El TSJC no ho analitza

El recurs contra la resolució del Suprem de l'Ajuntament, Generalitat i Incasòl es va enviar al TSJC que va donar per executada la sentència amb la publicació del contingut al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Contra això, les entitats van recórrer de nou al Suprem amb un recurs de cassació «invocant la producció d'indefensió, la burla del dret a l'execució de sentència i exigint un pronunciament exprés sobre la forma d'executar la sentència o compensar la inexecució». Ara han rebut la comunicació on se'ls dóna la raó. Pel Suprem, segons la sentència, a la qual ha tingut accés Diari de Girona, no n'hi ha prou que l'Ajuntament i la Generalitat publiquessin íntegrament la sentència del 2011 en què s'anul.lava la classificació com a sòl ?urbanitzable. Ordena al TSJC que es pronunciï sobre si es pot o no complir la sentència de restaurar l'espai i, a més, si és impossible executar-ho, doni lloc a una indemnització.

«Reconeix que se'ns ha generat un resultat d'indefensió» i anul·la les resolucions del TSJC. A més, les entitats recorden que hi ha un altre litigi judicial per la demanda d'un grup de veïns contra una operació urbanística del POUM que anul·la aquest planejament.

Shmitt posa de manifest que no demanen que s'enderroqui la Zodiac i altres petites naus de l'entorn, però sí que es retirin els carrers de la urbanització, una operació que consideren que tampoc tindria un cost gaire elevat.

L'Ajuntament, a qui s'ha adreçat Diari de Girona, no ha valorat encara la nova decisió judicial que posa nous entrebancs al desenvolupament de la zona industrial projectada el 1998, amb la urbanització de carrers però que va quedar aturada pels litigis judicials. Tot i que es va anunciar que es posaven a la venda les parcel·les per part d'Incasòl, de moment no s'ha comunicat cap venda, ni tampoc s'ha començat a construir cap nau industrial..