Unió ha entrat aquest migdia un escrit a l'Ajuntament de Girona on declara trànsfugues els tres regidors que, un cop iniciat el mandat, van deixar el partit per passar-se a la formació de Demòcrates de Catalunya. La formació democristiana fa aquest pas enmig de les negociacions per succeir Carles Puigdemont a l'alcaldia de Girona. El partit considera que Isabel Muradàs (alcaldessa en funcions), Eduard Berloso i Eva Palau han de deixar les sigles d'UDC i passar a ser regidors no adscrits. Aquesta polèmica arriba en un moment en què les converses per succeir Puigdemont es compliquen. Els regidors de CDC que inicialment estaven a les travesses perden pistonada davant l'opció que, per sorpresa, l'escollit sigui un membre de la llista que actualment no és regidor.

La successió de Carles Puigdemont a l'alcaldia de Girona està provocant tensions dins del grup de CiU. Aquest divendres, el president d'UDC, Xavier Dilmé, ha entrat un escrit a l'Ajuntament de Girona on declara trànsfugues els tres regidors de Demòcrates de Catalunya -Isabel Muradàs, Eduard Berloso i Eva Palau- perquè considera que van abandonar el partit per passar-se a Demòcrates, una formació que no estava dins la federació de CiU.

Els tres regidors van concórrer a les eleccions de maig sota les sigles d'UDC però van deixar el partit democristià entre els mesos de juliol i setembre del 2015 per donar suport a Demòcrates. Aprofitant ara que es debat la successió de Puigdemont i que Muradàs és alcaldessa en funcions, Unió ha atiat la polèmica sobre quin paper han de jugar aquests tres regidors, que estan fent pressió per aconseguir fer-se amb l'alcaldia.

De fet, just l'endemà del ple de renúncia de Puigdemont, Muradàs ja es va postular públicament i va reivindicar les "aspiracions legítimes" de Demòcrates per quedar-se l'alcaldia. A més, si se seguís l'ordre estricte de la llista de CiU, el proper regidor que hauria d'entrar en el lloc de Puigdemont seria Vicenç Estanyol, que també és de Demòcrates. Això deixaria en un empat a quatre el nombre de regidors de CDC i de Demòcrates dins l'equip de govern.

Aquest fet ha provocat que Unió reaccioni i demani a l'Ajuntament de Girona que els tres regidors passin a ser no adscrits. A més, adverteixen que si no ho fan de forma voluntària, s'actuarà de forma "forçosa" mitjançant una resolució d'alcaldia tal i com estableix el reglament.

Sorpresa majúscula?

Les negociacions per escollir el successor de Carles Puigdemont han entrat en un moment complex. Inicialment, les travesses es decantaven per les opcions dels regidors de CDC que formen part de l'equip de govern. Per ordre lògic, la segona tinenta d'alcalde i regidora d'Urbanisme, Marta Madrenas, és la més ben situada ja que ocupava el número 3 de la llista de CiU per darrera d'Isabel Muradàs. A més, compta amb la confiança personal de l'exalcalde i president de la Generalitat.

També havia arribat a especular-se amb l'opció que el nou alcalde fos el regidor de Seguretat i Via Pública, Joan Alcalà, un perfil més gestor que no polític però que comptaria amb el consens dins del grup municipal. La responsable d'Hisenda, Maria Àngels Planas, també era una de les opcions que s'havien posat sobre la taula, tot i que deixaria una àrea molt important descoberta si fes el salt a l'alcaldia.

Totes aquestes suposicions, però, han quedat superades en les darreres 24 hores. Dimecres a la nit es van reunir a la seu de CDC tots els integrants de la llista de CiU a les eleccions del maig (a excepció dels regidors del govern) per demanar-los que signessin la renúncia per entrar com a regidors. Aquesta és una maniobra política que deixaria les mans lliures a Puigdemont i al partit per decantar-se per qualsevol persona de la llista, independentment del lloc que ocupi.

D'aquesta manera, doncs, podria convertir-se en alcalde o alcaldessa qualsevol de les persones (inclosos els suplents) que configuraven la candidatura. Davant d'aquest escenari, una de les persones que més ben situada està per acceptar l'encàrrec és Albert Ballesta, actual delegat d'Interior a Girona i número 19 a la candidatura. El fet és que perquè doni aquesta carambola política, també han de renunciar a formar part del grup municipal els integrants de la formació de Demòcrates.

Dijous a la nit es van reunir els regidors de l'equip de govern i també alguns càrrecs locals de CDC a l'Ajuntament de Girona per desencallar el tema. A la reunió també hi va assistir el president del Govern, Carles Puigdemont, que va arribar quasi a mitjanit a la plaça del Vi. La reunió, però, va acabar sense acord. Les properes hores seran definitives per acabar de trobar una entesa entre les diferents formacions que configuren l'equip de govern. Hi ha temps per investir el nou alcalde fins el divendres 22 de gener.