El veí de Pontós, Xavier Manera, de 72 anys, fa gala del seu pessebre de sis metres de llarg per 2,5 d´ample que té en un garatge del carrer del Mas Clos. Aquest carter jubilat s´entreté durant l´any a confeccionar aquesta obra d´art, de 350 figures, que es pot visitar sempre que no sigui un diumenge a la tarda.

Una part d´aquest pessebre representa el poble de Pontós, amb l´església, la torre de l´Àngel -on no falta la bandera de l´Espanyol, perico com és Manera-, l´església de Santa Anna, el pont del tren d´alta velocitat, l´autopista, el parc on juga la mainada del poble i, fins i tot, la Mare de Déu del Mont. És un enginy, també, el cicle de l´aigua, que es va reciclant a través d´una bomba.

El pessebre del carrer del Mas Clos de Pontós és l´atracció d´aquestes festes en aquest tranquil poble d´encara no 250 habitants. Xavier Manera el traurà quan s´arribi a la Candelera, però ja començarà a rumiar com farà el de l´any vinent, encara que, amb el pas del temps, ja comença a notar el pes dels anys. D´il·lusió, a aquest pessebrista de Pontós, no li´n falta i cada any hi va afegint les figures noves que el seu nét li demana, per molt estrafolàries que siguin. S´ha d´innovar una de les estampes més antigues que ens acompanyen durant aquestes festes nadalenques.