L'instructor de l'anomenat cas Innova ha decidit implicar 47 metges per les pròtesis malmeses de la marca Traiber i, en alguns casos, hi veu «indicis» de comissions «perquè mantinguessin la boca tancada» en detectar els problemes, segons la interlocutòria judicial. D'aquests 47 metges quatre facultatius treballen a Girona. El jutge Diego Álvarez de Juan va aixecar ahir el secret de sumari de la peça separada número 4 del cas Innova, que se centra en la investigació de pròtesis de maluc, genoll i columna fabricades per Traiber a la seva planta de Reus.

El jutge considera que hi ha responsabilitats per a 47 metges de diferents hospitals que haurien seguit col·locant les pròtesis malgrat que la marca presentava deficiències. Segons la interlocutòria, els quatre metges de Girona investigats són els cirurgians ortopèdics Lluís Madera i Miguel A. Froufe i els neurocirurgians Secundino Martín i Jordi Rimbau.

Tots menys Madera -Clínica Bofill- compaginen la seva activitat privada amb la pública. Rimbau va treballar per a l'hospital Universitari Josep Trueta, mentre que Martín i Froufe encara hi presten servei. Ahir però, fonts de l'hospital van informar que «Traiber no ens consta entre les empreses proveïdores de material sanitari al nostre centre».

El jutge desgrana en la interlocutòria els raonaments jurídics pels quals ha decidit imputar els facultatius. Segons la seva investigació, «Traiber no només va pagar comissions als metges perquè posessin els seus productes, sinó que hi ha indicis que ho va fer perquè aquests mantinguessin la boca tancada quan en van descobrir les deficiències tècniques».

Viatge a Cuba

Així, el jutge recull que les investigacions de la Guàrdia Civil apunten a pagaments en metàl·lic, regals de Nadal, viatges a congressos, contractes de royalties-negocis jurídics simulats que s'utilitzen per encobrir el pagament de comissions irregulars- i altres «compensacions» com ara el pagament d'un viatge a Egipte el 2008, un altre a Cap Verd al 2007, i dos més a República Dominicana i Cuba els anys 2009 i 2010.

Segons la investigació, anotacions per part d'empresaris de Traiber indiquen que els viatges s'haurien efectuat en concepte de «regals per tapar la boca per fallada al cotilo».

En aquesta línia, els papers intervinguts indiquen anotacions que involucren als facultatius gironins: Madera hi figura pel «cobrament de 2.500 euros per prot. privada»; Martín per «entrada per preu en concurs», i Rimbau per «superoferta de col·laboració».

Reunions amb polítics

El jutge va posar en relleu la declaració que l'empresari de Traiber Luis Márquez Álvarez va fer com a imputat, en la qual manifestava que havia tingut reunions «al més elevat nivell polític».

El magistrat creu que l'imputat «no mentia» i que hi ha «indicis sòlids de la realitat d'aquestes reunions», com ho demostren les anotacions l'agenda intervinguda de Márquez: «Demà visita al conseller Empresa Sr. Mena i alcalde -de Reus, Carles Pellicer-». Les anotacions també fan referència al conseller de Salut, Boi Ruiz, i al president de la Generalitat, Artur Mas -anotació del novembre de 2010.

El jutge certifica que Traiber «tenia una elevada capacitat per relacionar-se amb les més altes instàncies polítiques en l'àmbit local i autonòmic».

Inspeccions «nul·les»

A més, el jutge apunta directament tant al Govern central com al català, en considerar que cap dels dos va inspeccionar Traiber malgrat els indicis d'irregularitats, incorrent en un delicte de «negligència "in vigilando"» per no garantir la salut dels pacients.

Durant la posterior investigació de Traiber per part del Govern, es recull que l'empresa va vendre implants de polietilè caducats. Les peces tenien una validesa de cinc anys però la inspecció va localitzar implants caducats el 2003 que havien estat reetiquetats amb data de caducitat al 2014 i amb la informació sobre l'esterilitzat falsejada.