La formació política Assemblea Per Vilajuïga ha convocat aquest dilluns als veïns del municipi per fer una entrega massiva d'al·legacions contra la pujada de l'IBI. Unes al·legacions que la mateixa formació, fent-se ressò del descontentament popular, s'ha encarregat de preparar i repartir des del moment que es va fer pública la decisió d'augmentar aquest impost.

L'entrega massiva ha estat convocada davant l'ajuntament de Vilajuïga a les 6 de la tarda i ha comptat amb el suport d'un centenar de veïns. Aquests han realitzat l'entrega d'aproximadament 220 al·legacions entre propietaris i llogaters.

La modificació de l'Ordenança municipal sobre l'Impost de Béns Immobles (IBI) suposava un increment del tipus impositiu del 0,4 al 1%, el que a la pràctica es traduia en un increment del rebut de l'IBI d'un 150% pel proper 2016. La mesura va quedar aprovada provisionalment el passat 9 de novembre quan ERC i Junts per Vilajuïga (PSC), partits que conformen el govern del municipi, van votar-hi favorablement. La presentació d´al·legacions per part dels veïns farà que aquesta polèmica modificació no s´aprovi automàticament.

Donat que l'Ajuntament de Vilajuïga va revisar els valors cadastrals de les finques l'any 2009, en plena bombolla immobiliària, els valors del sòl i de les construccions estan per sobre del seu valor real, per tant, això ja està sotmetent als veïns a una pressió fiscal més alta que la mitjana. Si a tot això li sumem la mesura que pretén aprovar l'actual govern municipal, la pressió fiscal a Vilajuïga serà de les més altes de la província.

La Junta de Govern del municipi, formada per les dues formacions al govern, justifica aquest increment amb l'objectiu d'abonar al contractista, l'empresa Rubau Tarrés, per les obres de millora del centre del poble. Les obres es van dur a terme durant l'anterior legislatura amb un govern d'ERC encapçalat per Pere Trias. L'equip de govern expressa doncs, que l'augment de l'IBI és l´única mesura per aconseguir, mitjançant un crèdit a curt termini, la tresoreria necessària per fer efectiu el pagament abans de final d´any i, així, no perdre la subvenció de 260.000€ provinents del fons FEDER.

Les irregularitats que han caracteritzat aquestes obres i el fet que s´hagin donat per acabades tot i presentar incompliments de la normativa vigent, fan que Assemblea per Vilajuïga consideri que és molt dubtós que es pugui cobrar aquesta subvenció, i demana a l´equip de govern que abans de pagar obligui a l´empresa concessionària a revisar-les i entregar-les en les condicions adequades.

Hores abans de la presentació massiva d'al·legacions, l'alcaldessa ha comunicat als veïns la intenció de limitar la pujada del tipus impositiu de l'IBI, al 0'8 %, la qual cosa suposa a la pràctica que l'increment que es pretén aplicar és del 100%.

No serà doncs fins el proper ple, previst per abans de final d'any, quan el ple municipal pendrà la decisió final d'aprovar, o no, l'increment de l'IBI.