L´històric cafè Royal de Figueres ha hagut de tancar portes però, en principi, només de forma temporal. La propietat hi està executant unes obres de manteniment d´urgència, sobretot, vinculades a l´estabilització de les estructures. La previsió és que els treballs acabin abans de les festes de Nadal i que l´establiment pugui reobrir passades les celebracions. La intervenció es fa mentre el litigi que mantenen des de fa anys ambdues parts continua. El darrer episodi el desenllaç de la fi del lloguer antic, el judici pel qual hauria de tenir lloc l´any vinent.

Els treballs es van iniciar fa uns dies a petició de la propietat, a mans de la família Miquel, per tal d´assegurar sobretot estructures i els sostres que estan en molt mal estat. La previsió i segons la llicència les obres haurien d´acabar-se abans que comencin les festes nadalenques. Això permetria als llogaters poder tornar a obrir després. Ho podrien fer mentre no es resolgui el judici per exitinció del contracte d´arrendament que va presentat l´amo i que des de fa mesos s´ajorna. El tancament ha estat molt comentat sobretot a través de les xarxes socials, on s´especulava amb la fi definitiva del peculiar negoci. Per això, a les fustes que impedeixen l´accés a les portes d´entrada al local hi han escrit per deixar clar que el Royal reobrirà, que no es tracta de la seva fi.

Tot i que aquest diari ha intentat sense èxit contactar amb el llogater, Josep Matas, es àmpliament conegut que temps que reivindica una mesura de protecció per evitar que un cop es resolguin els litigis pendents s´acabi de forma definitiva la funció de bar que fa l´establiment. La batalla social ja la va guanyar en part aconseguint la declaració de Bé Cultural d´Interès Local (BCIL) que incloïa diversos elements del seu interior però que la propietat va recórrer.

Per tal d´anar més enllà, demana que es creï un Patronat com el que hi ha, per exemple, al Museu del Joguet, del què en formi part l´Ajuntament per garantir la seva preservació.

El local, inaugurat l´any 1917, és un dels més antics de la ciutat i per les seves taules hi han passat personatges de gran trascendència cultural com el geni, Salvador Dalí, Fages de Climent o Buñuel. De fet, Matas ha manifestat en diverses ocasions que disposa d´un important fons bibliogràfic i d´imatges que permeten documentar la història de l´establiment i que es podrien exposar in situ, en cas que es fes realitat la seva petició.