Endesa assegura que la xarxa elèctrica actual garanteix el subministrament al barri de Sant Joan de Figueres, i que l'única causa que provoca els continus talls de llum són les connexions fraudulentes. De fet, per fer-ho més explícit, la companyia posa com a exemple el resultat de l'operatiu d'aquest dimarts. De la cinquantena d'habitatges inspeccionats, només els quatre que tenien la llum punxada arribaven a consumir fins a un terç de la potència de la línia. Endesa subratlla que la problemàtica no s'arregla "amb més inversió" sinó "amb més inspecció" i recorda que, des del 2012, s'han invertit fins a 65.000 euros tan sols a Sant Joan per desdoblar línies que alimenten "exclusivament" el barri.

Endesa ha tret xifres aquest dimarts per respondre les crítiques que l'alcaldessa de Figueres va llançar contra l'elèctrica. Segons Marta Felip, els continus talls de llum que patia el barri de Sant Joan -agreujats amb l'arribada de l'hivern- no es devien només a les connexions fraudulentes.

Felip sostenia que, tot i que tenen constància que entre el 20 i el 25% de les llars tenen la llum punxada, això no justificava les successives apagades al barri. Tan sols aquesta darrera setmana, per exemple, ja hi ha hagut deu talls de llum. I en dues de les ocasions, els veïns s'han quedat sense electricitat durant tota la nit.

Des de la companyia, però, asseguren que la problemàtica al barri no deriva de manca d'inversió. De fet, aquest mateix matí responsables d'Endesa s'han reunit amb tècnics de l'Ajuntament de Figueres, com demanava l'alcaldessa, per analitzar la situació que es viu a Sant Joan.

Durant la trobada, Endesa ha recordat que en els darrers tres anys la companyia ha invertit fins a 65.000 euros només en aquesta zona de la ciutat. Uns diners que, com precisen fonts de la companyia, han servit per desdoblar línies que alimenten "exclusivament" el barri i que havien de permetre posar fi a les interrupcions.

La causa, les connexions fraudulentes

Per a la companyia, tan sols hi ha una causa que expliqui els continus talls de llum: les connexions fraudulentes (derivades també del cultiu de marihuana). I per fer-ho més gràfic, Endesa es remet als resultats de l'operatiu policial contra el frau elèctric que s'ha fet al barri aquest matí.

De la cinquantena d'habitatges inspeccionats, se n'han detectat quatre que defraudaven llum. En dos d'aquests, els comptadors estaven manipulats. I en els altres dos, els inquilins punxaven l'electricitat directament de l'estesa del carrer.

Segons precisa l'elèctrica, només aquests quatre habitatges arribaven a consumir fins a un terç de la potència de tota la línia. Per això, Endesa subratlla que la problemàtica que es viu a Sant Joan no se soluciona "amb més inversió" sinó "amb més inspecció". És a dir, planificant operatius policials com el d'avui, que permeten combatre el frau elèctric i posar fi a les plantacions de marihuana. Avui, precisament, se n'ha trobada una amb 135 plantes.

"Les línies elèctriques que hi ha a Sant Joan, amb les inversions fetes durant el darrer trienni, són més que suficients per alimentar el barri", indiquen fonts d'Endesa. "El que cal, doncs, són més inspeccions i que es facin de manera més regular per acabar amb la problemàtica", conclouen.