El Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF) ha cremat aquest dimarts al migdia el camp d'arròs del Baix Empordà on el 13 d'agost van localitzar quatre exemplars adults i 27 postes. El cap de servei de Sanitat Vegetal del Departament d'Agricultura, Jordi Giné, ha explicat que és una més de les actuacions del pla de xoc per eradicar el focus i impedir que es propagui a altres camps. "Hi hem aplicat primer saponina, que ja té una eficàcia del 80%; després la cianamida càlcica, que també s'ha demostrat efectiva; i ara el foc", ha detallat Giné que ressalta que no podran aixecar oficialment la quarantena a la zona fins d'aquí a dos anys però sosté que confien en haver acabat ja amb el focus.

"Primer es va fer el tractament fitosanitari, després es van tirar adobs i la tercera mesura és aquesta, cremar el camp per acabar de rematar el cargol poma que pugui quedar", ha explicat el cap de servei de Sanitat Vegetal, Jordi Giné. Aquest dimecres al migdia, el Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF) ha fet una primera crema controlada de les 900 hectàrees que ocupa el camp on van detectar la presència del cargol poma, una espècie invasora molt perjudicial per al cultiu d'arròs.

Un cop segada la parcel·la, el GEPIF ha utilitzat torxes de degoteig que van abocant combustible per anar calant foc a les restes de les plantes. El cap de secció de Gestió de Prevenció d'Incendis Forestals, José Ángel Terés, ha explicat que l'objectiu és aconseguir temperatures altes que puguin acabar amb qualsevol cargol que hi hagi enterrat sota terra.

Per assegurar l'efectivitat de la crema, la setmana vinent preveuen utilitzar un sistema que ja utilitzen al Delta de l'Ebre. Es tracta d'una màquina, arrossegada per un tractor, que crema directament butà a la superfície del terreny i és capaç de fer penetrar més l'escalfor sota la superfície de la terra. "Té sentit perquè el cargol poma s'enterra sota terra", ha detallat Giné.

Segons Terés, l'objectiu és assolir una temperatura d'entre 50 i 60 graus perquè si algun exemplar ha pogut sobreviure, mori. Hagués estat més senzill aconseguir temperatures altes si haguessin fet la crema abans. El problema ha estat que, per seguretat, ha estat l'últim camp de la zona a segar-se perquè, un cop fet, han d'enviar la maquinària a desinfectar per evitar propagar l'espècie. Això ha endarrerit les opcions fins al desembre.

El cargol poma, l'espècie invasora que s'ha convertit en un mal de cap al Delta de l'Ebre, es va detectar al Baix Empordà el 13 d'agost. En un camp de Palau-sator hi van trobar quatre exemplars adults i 27 postes. "Hem actuat amb contundència utilitzant tots els sistemes que coneixem per controlar la plaga", ha detallat Giné.

No hi ha noves sospites

Primer van fer un tractament amb saponina, després amb cianamida càlcica i el tercer pas ha estat el foc. "Un cop fet això, el camp quedarà sec tot l'hivern per acabar de rematar, perquè el cargol és una espècie aquàtica", ha concretat el responsable de Sanitat Vegetal. A partir d'aleshores, serà el comitè tècnic de seguiment de la plaga -format per especialistes, agricultors i administració- qui anirà marcant els passos a seguir. "Allò òptim seria que no es conrees el camp la temporada que ve, però encara no ho hem acabar de decidir perquè s'estudien alternatives", ha explicat Jordi Giné.

"Tan de bo trobéssim el sistema per aniquilar el cargol poma però encara no el sabem i, per això, utilitzem diversos mètodes de lluita que, combinats entre ells, esperem que tingui una eficàcia del 100%", ha detallat Giné. Per això, les prospeccions tant a aquest camp com als del voltant o al sistema de desguàs continuaran per assegurar que han acabat amb el focus.

Per ara, no hi ha cap sospita que apunti que el cargol poma no ha estat eliminat. "Podríem considerar que ja està pràcticament eradicat però oficialment, d'acord a la normativa europea, no podem aixecar la quarantena fins al cap de dos anys, perquè és una espècie invasora", ha concretat Giné.

Mentrestant, continua la investigació per intentar descobrir com ha arribat el cargol poma a aquesta finca de Palau-sator. "Està clar que no ha vingut volant ni hi ha connexió per aigua, ha d'haver arribat de forma intencionada", ha assegurat el cap de servei. Segons ha detallat, Mossos d'Esquadra i Agents Rurals intenten esbrinar l'origen del focus i, a més, fan vigilància intensiva als camps i als cotxes que hi circulen per evitar una nova introducció de la plaga.