La Fundació Francisco Franco organitzarà una missa a Figueres amb motiu dels 40 anys de la mort del dictador el pròxim 20 de novembre. Es farà a la capella dels Desemparats que hi ha al carrer Vilallonga número 3 de la ciutat. Aquest espai és propietat de la Fundació Asil Vilallonga de caràcter privat. La capital de l'Alt Empordà és l'única localitat catalana que apareix al llistat que la Fundació Francisco Franco ha donat a conèixer a través del seu web per informar dels llocs i hores en què es faran els homenatges i misses en honor al dictador. Al llistat hi ha un total de setze ciutats, entre les quals hi ha Saragossa, Madrid i Badajoz, entre d'altres.

La missa de Figueres en honor a Francisco Franco es farà el pròxim 20 de novembre a tres quarts de vuit del vespre a la capella dels Desemparats que hi ha al carrer Vilallonga número 3 de la ciutat. Aquest espai és propietat de la Fundació Asil Vilallonga.

La fundació que porta el nom del dictador ho ha donat a conèixer a través del seu web amb un llistat on apareixen quinze ciutats més de l'estat espanyol on es faran homenatges i misses en honor a Francisco Franco coincidint amb el 40 aniversari de la seva mort. Els actes comencen demà dimecres però la gran majoria tindran lloc el divendres, dia 20 de novembre.

L'Ajuntament de Figueres no ha volgut valorar aquesta qüestió en considerar que es tracta d'un acte privat.Precisament, aquest consistori va ser motiu de polèmica després de censurar una peça de l'artista Núria Güell en el festival Ingràvid d'aquest any. L'obra era un cotxe decorat amb símbols feixistes que havia de circular per la Rambla de la ciutat. El muntatge volia reflexionar sobre el que va suposar el franquisme, la repressió i la censura de la dictadura. El consistori, que és un dels patrocinadors del festival, va prendre aquesta decisió apel·lant al "sentit comú" i a la "responsabilitat" dels actes que es fan a la via pública.

Les misses en honor a Franco i al règim dictatorial s'han celebrat en anteriors ocasions i algunes han rebut un fort rebuig. És el que va passar a Olot el juliol del 2013, quan la plataforma Unitat Contra el Feixisme i el Racisme a la Garrotxa (UCFR) va alertar del caràcter feixista d'un acte que organitzava Acció Juvenil Espanyola i el Moviment Falangista d'Espanya per commemorar l'alçament militar del 36. Hi havia previst una missa a la capella de l'església del Carme, un dinar i una ofrena floral a la creu del Triai.

Finalment, però els organitzadors van cancel·lar la missa i el dinar després que el capellà de l'església es negués a oficiar la cerimònia.

La fundació no ha contactat amb el Bisbat de Girona

El Bisbat de Girona ha explicat a l'ACN que la Fundació Francisco Franco no s'ha posat en contacte amb ells. Recorden que no és un tràmit necessari perquè la capella de Figueres on es farà la missa és un espai privat que depèn de la congregació religiosa dels Paüls.