Unes 300 persones s'han concentrat a la plaça de l'Ajuntament de Figueres en suport a Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega, encausats pel 9-N. Aquestes trobades ciutadanes s'han repetit en molts pobles de la comarca, aquest dimarts al vespre.

A Figueres, l'acte ha estat organitzat l'ANC, Òmnium Cultural, l'AMI i l'ACM. Sebàstia Pèlachs, que ha parlat en nom dels convocants, ha llegit el manifest i expressar el rebuig "a aquesta manera de fer" contra unes persones que "han fet allò que els hi hem demanat".

Diversos regidors de l'Ajuntament han participat en aquest acte que ha acabat amb crits a favor de la independència de Catalunya.

Girona

Més de 500 persones han omplert la plaça del Vi de Girona en la concentració de suport a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau. L'alcalde de Girona i president de l'AMI, Carles Puigdemont, ha llegit el manifest conjunt que s'ha sentit arreu del país. Puigdemont ha criticat que la sala de govern del TSJC acusi els manifestants d'intentar influir en la justícia. "El que nosaltres fem és expressar un dret que els mateixos jutges reconeixen i que és fonamental en democràcia", ha afirmat.

Més de 500 persones carregades amb estelades, paperetes de votacions amb el 'Sí/Sí' i cartells on s'hi podia llegir 'Les urnes no s'imputen' han atès la crida de l'ANC, Òmnium Cultural, l'AMI i l'ACM i s'han concentrat a dos quarts de vuit del vespre davant l'Ajuntament de Girona per donar suport al president del Govern, Artur Mas, la consellera Irene Rigau i l'exvicepresidenta Joana Ortega, tots tres imputats per la convocatòria del procés participatiu del 9-N.

La convocatòria, simultània davant els ajuntaments del país, s'ha fet el mateix dia que Ortega i Rigau han comparegut al TSJC a declarar com a imputades. D'aquí dos dies serà el president Artur Mas qui haurà de respondre davant l'alt tribunal català.

"Aquestes tres imputacions són un nou exemple de l'actitud antidemocràtica de l'Estat per frenar en va el procés polític que viu el país", ha assegurat David Martí, membre d'Òmnium Cultural a Girona. "Avui i el dia 15 hem de deixar clar que 'Tots som 9-N' i que Catalunya ha pres el camí decisiu cap a la independència", ha ressaltat.

L'alcalde de Girona i president de l'AMI, Carles Puigdemont, ha estat l'encarregat de llegir el manifest conjunt, consensuat per les entitats convocants. "Denunciem per antidemocràtiques les querelles contra els tres encausats pel TSJC per la consulta del 9-N", ha dit Puigdemont. I hi ha afegit: "Tots els intents per exercir el dret a decidir, que és inherent a la sobirania catalana, no han estat possibles per l'oposició del govern de l'Estat, que mai ha proposat cap alternativa i ho ha judicialitzat tot".

"Denunciem aquesta judicialització i ens mostrem coresponsables amb la convocatòria del 9-N, feta des de criteris democràtics i cívics", conclou el manifest.

A primera fila de la concentració, mentre Puigdemont llegia el manifest, se l'escoltaven representants polítics de la ciutat i de la demarcació entre els quals el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, els números 1 i 2 de JxSí per Girona, Lluís Llach i Anna Caula, amb altres membres de la candidatura, regidors de l'equip de govern, de la CUP i directors territorials.

Escalf i llibertat d'expressió

L'alcalde de Girona i president de l'AMI ha criticat les manifestacions via nota de premsa de la sala de govern del TSJC que acusava polítics d'intentar influir en les decisions judicials recolzant concentracions. "Ells no han de témer res, en tot cas, els únics que han hagut de donar explicacions per polititzar els tribunals ha estat el govern espanyol", ha afirmat Puigdemont.

Per a Puigdemont, les concentracions ciutadanes davant les imputacions del 9-N no són més que "l'expressió d'un dret que els mateixos jutges reconeixen i que és fonamental en democràcia, el dret a expressar-se". "I fer-ho pacíficament, com nosaltres, el que fa és precisament reforçar la democràcia i no pas afeblir-la", ha conclòs.