Pere Torrent i Martín (Peralada, 1965), casat i amb dos fills, treballa d'informàtic al Castell. L'any 2007 va accedir a l'alcaldia del seu municipi com a cap de llista d'Unió Independent Peraladenca i quatre anys després va encapçalar la llista de CiU revalidant el càrrec, que va renovar en les passades eleccions municipals.

El passat mandat van rebre una important injecció econòmica a través del programa Viure el poble. Què els ha permès fer?

D'una banda, l'arranjament dels carrers Hospital, Albergueries i d'en Vich, que feia anys que s'havien d'arreglar i que uneixen una porta de muralla, l'entrada més coneguda, amb la Costa de les Monges, que és una altra de les portes de muralla que tenim. Una altra cosa és la remodelació del centre de turisme i museu de Sant Domènec, que hem adaptat perquè la gent amb dificultats físiques hi pugui accedir sense problemes. També hem remodelat la planta baixa per fer una botiga-exposició, per donar a conèixer els productes de Peralada i la comarca. Això ho hem complementat amb la renovació de la web, on hem afegit dues visites multimèdia, que ja es poden descarregmentar de forma virtual. Per donar a conèixer tot allò que anem fent, s'ha desenvolupat un pla de comunicació que estarà acabat a final d'any.

Quines són les bases d'aquest pla de comunicació?

S'ha buscat la idea d'explicar el que tenim amb el lema 'Peralada, el cor de l'Empordà', que va néixer d'un pla integral de turisme. Volem que la gent sàpiga que estem ben situats geogràficament, al cor de l'Empordà, un lloc per estar-hi i descobrir el que hi ha. No hem de ser un punt de pas, sinó que la gent s'hi pugui estar. Tenim cap a 250 places hoteleres i, des d'aquí, es pot visitar tota la comarca.

Comparteix la idea que durant molt de temps Peralada ha viscut de la icona del Castell i que no ha estat fins als últims anys que s'ha apostat per la promoció turística amb altres emblemes?

Sí, és així. Va molt bé tenir una icona com el Castell, que et porta gent, però a tot arreu l'oferta turística s'ha diversificat i nosaltres vam haver de buscar que la gent vingués per altres motius. Per això, hem fet unes rutes que surten dels pàrquings principals, que passen per l'oficina de turisme, per la plaça Gran i per l'església. També estem remodelant el Centre Social, on adequarem un local perquè sigui un punt d'informació, que ja veurem com gestionem. El Castell ens omple la vila, però podem complementar-ho fent venir la gent perquè ens conegui més.

Encara és un reclam turístic el pa amb tomata i la copa de cava?

Potser ara ho és menys que abans. L'Ajuntament té un centre de restauració, el Centre Social, on, aprofitant la reforma, volem explicar bé que Peralada és molt conegut pel pa amb tomata i pel cava. Això és una identitat que no hauríem de perdre i que cal promocionar i mantenir. És cert que els costums canvien, però farem el possible per promocionar aquesta icona.

De quina manera?

L'associació de comerciants, quan es va crear, va fer la festa del pa amb tomata i el cava, però no va acabar de reeixir. De totes maneres, nosaltres volem trobar la forma de fer-ho, com una fira temàtica. Malgrat tot, a l'estiu, ja es fa una festa, la Pantomatada.

Quines carpetes té sobre la taula?

Tenim diverses coses al poble, com ara acabar l'entrada principal, resoldre uns temes de clavegueram pendents i alguns carrers que estaven malament. Són coses que no es veuen, però que són necessàries. Tenim equipaments, com Can Ramonet i la Casa de les Bombes, que estan en mal estat. A Vilanova, tenim un altre equipament municipal que està en un estat similar i s'ha de recuperar. Quan hàgim acabat el pla Peralada, el cor de l'Empordà, hem de fer que aquest esforç es mantingui. També tenim una altra assignatura pendent al nucli antic: que s'animin a obrir els comerços. S'ha d'incentivar fiscalment per obrir nous locals.

Això s'hauria de veure reflectit a les ordenances del 2016?

Ho estem estudiant, s'ha de plantejar bé, però esperem que sigui a les ordenances del 2016. Hauríem de trobar una fórmula per bonificar la gent que obri comerços al nucli antic.

Deia que calia millorar l'entrada de Peralada, però també tenen com a assignatura pendent la millora de la connexió amb Vilanova. Passen els anys i el pont sobre la via del tren continua estret com sempre. No han fructificat les gestions que han fet?

Aquest és un problema econòmic. Encara la setmana passada vam estar amb el servei de Carreteres de Girona perquè la travessera de Vilanova de la Muga és molt perillosa i hi ha molt de trànsit de camions. Vam mirar quines opcions hi ha per millorar-ho, si es pot fer un pas alternatiu o ampliar el vial, ja que ara és inviable econòmicament fer una variant. També els vaig posar de manifest el mal estat de la carretera de Castelló a Peralada, sense parlar ja de canviar el pont, una cosa que entenc que seria caríssima. Des de Peralada, però, ho hem reclamat diverses vegades i esperem que algun dia hi hagi recursos per arreglar-ho.

Està ben dotat de serveis el nucli de Vilanova de la Muga?

Tot és millorable, però jo crec que sí. Des del 2007 cap aquí, hem fet el centre polivalent de can Sala amb el consultori mèdic i hem arreglat els carrers amb una inversió de 500.000 €. Ara canviarem tot l'enllumenat públic, a través d'una subvenció de la Diputació. Nosaltres, però, invertim allà on cal.

Vostè va entrar a governar l'any 2007 i li ha tocat fer la travessia del desert durant la crisi econòmica. S'ha notat la revifalla?

No es nota massa. Nosaltres hem hagut d'engolir una sèrie d'inversions necessàries, i que estem contents que hi siguin, com el pavelló o la llar d'infants. Una de les coses que tenim present és posar gespa artificial al camp de futbol, per millorar les seves prestacions, ja que té molt d'ús.

A Peralada, al llarg de l'any, l'hotel del golf acull molts equips d'arreu del món que vénen a fer estades. No han pensat a demanar el segell de Destinació Turística Esportiva?

Tenim una bona relació amb l'hotel i aquesta seria una possibilitat important, tot i que no ens ho havíem plantejat. De totes maneres, es pot explorar aquesta possibilitat.

Quan s'obrirà el centre de dia?

Fa 5 anys que està fet i estem buscant la fórmula per obrir-lo, perquè ja hi ha demanda. Hi ha empreses interessades i esperem que tiri endavant, si pot ser el 2016 millor que el 2017. La Generalitat ja ens ha dit que ens vincularà places. Em consta que hi ha llocs amb llista d'espera per obtenir una plaça assistencial i, per això, a nosaltres ens agradaria obrir com més aviat millor.

Hem viscut un debat sobre la sanitat pública i la privatització del CAP de l'Escala. A Peralada, però, van ser pioners amb l'ABS Albera Salut gestionada per una cooperativa dels mateixos metges…

Nosaltres estem encantats de poder tenir un CAP a Peralada i no hi ha queixes de la seva gestió. No és una experiència en absolut negativa.

Un altre focus de dinamització del poble és el pavelló. Se'n treu prou rendiment? S'ha obert als municipis veïns?

D'ençà de la seva inauguració, el 2011, van sortir el club de patinatge i el de bàsquet, però també hi ha un petit gimnàs, on es fan classes dirigides. Vam tenir trobades amb ajuntaments per arribar a acords per utilitzar el pavelló, però no ha acabat de tirar endavant. De fet, ja ve gent d'altres pobles, al pavelló.

Les darreres pluges, d'ara farà un any, van provocar danys al municipi pel desbordament de la Muga. S'han pres mesures perquè no torni a passar?

Ens hem de veure amb el director de l'ACA, Jordi Agustí, que és d'aquí i coneix la situació, per plantejar-li una neteja integral del riu. Hi ha empreses interessades a aprofitar les restes forestals per fer biomassa. Si a l'administració li sembla bé la nostra proposta, tindríem el riu net a canvi de res. És una eterna discussió i no entenem com s'han deixat perdre els rius d'aquesta manera. Amb l'últim aiguat, les despeses es van valorar en 60.000 euros.

Aquí, es van recollir signatures perquè es fes un institut. En què han quedat?

Bé, ja que a Figueres hi haurà una saturació de places d'ESO, nosaltres vam oferir les antigues escoles de Peralada al Departament d'Ensenyament de la Generalitat per fer una extensió d'institut. Li cediríem gratuïtament perquè els alumnes de Peralada i pobles del voltant poguessin fer 1r i 2n d'ESO aquí. Ens van dir que aquesta possibilitat era factible i a veure si el criteri continua anant endavant.