JARC-COAG rebutja l'augment "desmesurat" del valor cadastral de granges i coberts arran de la revisió de l'Estat. El sindicat lamenta que s'equipari el valor de les construccions agrícoles amb el de les naus industrials. "Estem d'acord amb una actualització però no amb que el valor sigui 108 euros per metre quadrat", ha afirmat el president del sindicat a Girona, Joaquim Suñer. El problema, exposen, és que el valor cadastral és la mesura que es fa servir per aplicar impostos com l'IBI o el de successions. Això implica una nova despesa anual per als pagesos o, el que és més greu per a JARC, que els hereus tindran molts problemes per quedar-se amb les explotacions perquè no podran pagar els impostos.

La revisió cadastral afecta, per ara, 57 municipis de les comarques gironines. El sindicat JARC-COAG ha explicat que, en el cas de les explotacions agràries, es passa de tenir un valor cadastral de zero per a granges i coberts a valorar-los com si fossin naus industrials, amb 108 euros per metre quadrat. "Fins ara estàvem exempts i és evident que s'havia d'actualitzar, però no així, és un augment desmesurat", ha afirmat el president del sindicat a la demarcació, Joaquim Suñer Tutau.

JARC detalla que aquest valor cadastral és la mesura que s'usa a l'hora de quantificar diversos impostos i que això suposa un increment de la despesa en els pagesos. Un d'aquests impostos és l'IBI. Segons els càlculs de JARC, amb aquest valor un pagès que tingui una granja de 1.000 metres quadrats haurà de pagar, cada any, uns 6.800 euros de mitjana només en concepte d'aquest impost.

"Una granja no és una fàbrica, no podem apujar preus i el marge de benefici ja és molt ajustat, no podem repercutir aquesta nova despesa en res", ha assegurat Suñer. JARC estaria d'acord amb una revalorització d'entre 40 o 60 euros per metre quadrat, depenent de l'antiguitat de la construcció agrària.

JARC es reunirà amb el subdelegat del govern espanyol el dia 22 per intentar modificar la revisió. Mentrestant, enviaran cartes a cadascun dels 57 ajuntaments gironins on entra en vigor ja la revisió del cadastre per demanar que al ple municipal decideixin no cobrar l'IBI d'aquestes construccions agrícoles. "Els ajuntaments poden decidir no aplicar-ho, ja ho ha fet el de la Jonquera, esperem que fins que no es resolgui la situació la resta facin el mateix", ha explicat Suñer.

L'IBI és, potser, el que menys preocupa a JARC perquè creuen que poden arribar a acords amb els ajuntaments per no cobrar-lo o que sigui un import més reduït. L'impost que més els alarma és el de transmissions patrimonials. Suñer ha explicat que, amb aquest preu al cadastre, el valor global del patrimoni pot pujar molt i fer que l'impost per heretar sigui inassolible. "Hi ha explotacions que podrien tancar", ha assegurat.