Renfe no tornarà els diners a les persones que es trobaven a l'interior de l'AVE quan es va aturar la circulació aquest dijous, segons ha confirmat aquest divendres el secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar. El secretari ha afirmat que el tall de la fibra òptica a la línia d'alta velocitat va ser una actuació "premeditada" i "deliberada" amb l'objectiu d'actuar contra Adif. Pomar ha dit que un servei tan "important" com és l'alta velocitat "requereix una especial atenció" per part de qui té la competència de seguretat de la comunitat autònoma i ha defensat que Adif té un sistema de seguretat a la línia d'alta velocitat "molt elevat".

Els passatgers que viatjaven a l'AVE quan es va produir l'incident no rebran la devolució de l'import del bitllet, "segons les normes generals de Renfe si l'incident no té a veure amb el control de l'empresa no es pot fer la devolució de l'import", ha afirmat Gómez-Pomar. Les persones afectades són aquelles que havien sortit amb la línia d'alta velocitat des de Saragossa i Girona amb destinació Barcelona. Per una altra banda, els afectats pel retràs dels trens si podran tramitar la devolució de l'import o el canvi de bitllet.

Segons el secretari d'Estat d'Infraestructures, en l'any 2014 es van produir 475 robatoris de coure a Catalunya, el que equival al 50% de robatoris d'aquest material a tot l'Estat. Durant aquest 2015, ja n'hi ha hagut més de 300. També ha dit que el tall de la fibra òptica va ser "premeditat i deliberat" amb l'objectiu de causar problemes a Adif. "Un servei tan important com és el transport públic requereix una especial atenció per part dels qui tenen la competència en l'àmbit de la comunitat autònoma", ha afirmat Gómez-Pomar.

Protocol de col·laboració

Aquestes declaracions han tingut lloc durant la firma del protocol de col·laboració per a la rehabilitació de la seu de la Delegació del govern espanyol a Catalunya, on el secretari d'Estat d'Administració Pública, Antonio Beteta i el secretari d'Estat d'Infraestructures, han signat aquest conveni per tal de reformar i remodelar la infraestructura d'aquest edifici.