La interconnexió elèctrica dels 400 kV a través dels Pirineus és un fet. Després de superar l'últim tràmit, la fase de proves, la MAT soterrada entrarà en fase comercial a partir de dilluns vinent. És a dir, que a partir d'ara, els estats espanyol i francès estaran connectats del tot per aquest nou enllaç elèctric, que permetrà doblar la capacitat d'intercanvi actual. Es passarà del 3 al 6% de la demanda, o el que és el mateix, dels 1.400 als 2.800 megawatts (MW). Durant la primera setmana, aquesta capacitat ja s'incrementarà fins als 2.000 MW. L'enllaç soterrat de la MAT, que ha costat 700 MEUR és una línia única al món. No només per potència, sinó també per distància (64,5 quilòmetres) i tecnologia.

L'entrada en fase comercial de la MAT soterrada (és a dir, l'engegada definitiva) serà una realitat a partir de dilluns vinent. Inicialment, s'esperava que la nova interconnexió ja estigués del tot operativa al juny, però finalment, la seva entrada en servei s'ha fet tres mesos més tard de la data inicial. No perquè hi hagi hagut cap incidència, sinó perquè s'han volgut fer molts assajos i proves arran del caràcter únic que té la línia.

Dilluns vinent, l'energia ja circularà en les dues direccions a través del tram soterrat de la MAT. A la pràctica, segons indica Red Eléctrica, això permetrà reduir una mica més la situació d'illa energètica en què es troba l'estat espanyol. "En condicions favorables d'operació, es podrà duplicar la capacitat d'intercanvi amb França", indica la companyia.

Per posar-hi números, amb la MAT soterrada es passarà dels 1.400 als 2.800 MW de capacitat d'intercanvi elèctric. De totes maneres, això no serà des del minut 1, perquè durant la primera setmana, la interconnexió s'engegarà amb 2.000 MW.

La línia entrarà en fase comercial dilluns, set mesos després d'haver-se inaugurat oficialment -tot i que també simbòlicament- amb tota la pompa que revesteixen aquests actes. La inauguració es va fer el 20 de febrer a la boca del túnel que dóna a Montesquiu d'Albera. Per part de França hi va assistir el primer ministre, Manuel Valls. I per part de l'Estat, el president espanyol Mariano Rajoy.

Ja aleshores, però, els mandataris van deixar clar que l'acte institucional no suposava l'entrada en servei immediata de la línia, perquè encara calien uns mesos de proves. Uns assajos que, finalment, s'han allargat més del previst, però que ara ja permeten connectar del tot l'enllaç elèctric a partir del proper 5 d'octubre.

Única al món

La interconnexió elèctrica de la MAT és una línia única al món. No només per la potència, sinó també per la distància i la tecnologia utilitzada. L'enllaç soterrat a través dels Pirineus és un projecte que ha mogut xifres ingents. L'obra l'ha executada la societat Inelfe (formada per l'espanyola Red Eléctrica i la seva homònima francesa RTE).

El tram de la interconnexió s'estén al llarg de 64,5 quilòmetres, que són els que separen les estacions conversores de Santa Llogaia d'Àlguema i Baixàs (on es rebaixa la tensió de la MAT de 400 kV a 320 abans no s'endinsi al subsòl i se'n converteix el corrent d'altern a continu).

Durant més de 50 quilòmetres, la línia passa soterrada per una rasa, i creua els Pirineus per un túnel de 8,5 quilòmetres. Per construir el tram de la interconnexió, s'han invertit 700 MEUR i s'han necessitat 250 quilòmetres de cable especial (perquè la línia té quatre circuits).

Al projecte hi han pres part més de 500 empreses (per aixecar les conversores, fabricar el cable, desenvolupar la tecnologia, excavar la rasa i perforar el túnel dels Pirineus) En total, la MAT soterrada circula a una potència de 2.000 MW.

Per fer la interconnexió, s'ha hagut de construir un nou tipus de cable per transportar nivells de tensió de 320 kV en corrent continu. La innovació tecnològica també es fa patent a les dues estacions conversores, que marquen l'inici i el final del tram de la interconnexió. De fet, són les úniques el tot el globus que poden invertir el sentit dels intercanvis d'energia entre una banda i l'altra dels Pirineus amb només tan sols 50 mil·lisegons.

A tot el món, fins ara, només hi havia dues línies de característiques similars a la MAT soterrada. L'una es troba als Estats Units i creua la badia de San Francisco; l'altra és al Japó i té 50 quilòmetres soterrats.

En caldran més

La interconnexió elèctrica de la MAT permetrà que la capacitat d'intercanvi elèctric entre els estats espanyol i francès passi del 3 al 6% de la demanda. Tot i això, però, amb aquest nou enllaç elèctric encara no n'hi ha prou per arribar a la recomanació que fixa Europa (que situa la capacitat d'intercanvi entre estats en un 10%). Per això, en un futur caldrà fer-ne de noves per arribar a complir aquest percentatge. Això sí, aquestes no hauran de passar necessàriament per Catalunya.