L'equip de Govern de CiU i PSC ha fitxat per decret com a càrrec de confiança en funcions de coordinadora del tinent d'alcalde socialista, Pere Casellas, la persona que anava de número 4 a la llista del PSC de les passades eleccions municipals, Maria Àngels Vila, que cobrarà 49.000 euros bruts a l'any. El govern municipal, a més, va aprovar amb el suport d'un dels dos regidors del PP, Diego Borrego, i els vots en contra de la resta de l'oposició, la convocatòria del concurs d'un nou càrrec directiu per a l'àrea que, precisament, coordina Casellas: Seguretat, Cohesió i Emergències Socials. El ple, que només tenia 20 dels 21 regidors després que el portaveu d'ERC, Albert Testart, hagi renunciat a l'acta, també va aprovar disposar dels fons dineraris del Patrimoni municipal del sol i l'habitatge per a exercir els drets d'adquisició preferents de pisos per a l'emergència social.

La contractació com a càrrec eventual forma part dels acords del cartipàs del pacte de govern sociovergent. De fet, al ple només es va donar compte del decret d'alcaldia del passat 8 de setembre, però alguns dels grups de l'oposició van demanar el torn d'intervenció per criticar la decisió tot assegurant que no posaven en dubte la vàlua de la coordinadora. El regidor de Compromís, Xavier Monfort, va dir que el Govern insisteix a barrejar el model gerencial i el polític, amb la qual cosa, va dir, "no podem estar d'acord". Per la seva banda, el regidor de Ciutadans, Héctor Amello, va pronunciar-se en el mateix sentit i la del PP, Maria Àngels Olmedo, va explicar que des del primer moment ha dit que no està d'acord amb aquest lloc de treball ni el veu justificat. "Entenc la figura de cap de gabinet per a l'alcaldessa però no per al tinent d'alcalde", va dir.

Per altra banda, es va aprovar també amb el suport del regidor del PP la convocatòria del concurs per contractar un director de Seguretat. Els grups de l'oposició, que hi van votar en contra, inclosa la regidora Olmedo, van criticar de nou el model gerencial-polític que manté el govern, mentre el regidor de Seguretat, Pere Casellas, va dir que plantegen un perfil de persona amb coneixements amplis de Dret i també de diversos aspectes socials, en referència a les crítiques de la CUP pels requisits previstos a les bases.

Divisió en el PP

De fet, la divisió dels populars es va tornar a fer palesa en la votació del conveni de col·laboració amb la promotora de l'Acústica, que dotarà amb 50.000 euros l'Acustiqueta. La majoria de formacions van criticar que se segueixi gestionant amb informes negatius del secretari perquè no es fa concurs públic. El regidor de Cultura, Alfons Martínez, es va comprometre a tenir-ho arreglat l'any vinent. El resultat va ser els vots en contra de C's i la portaveu del PP, mentre la CUP i Borrego van abstenir-se i CiU i ERC hi van donar suport, tot i que Esquerra va manifestar un "sí crític".

Un altre dels punts abordats ahir va ser va ser destinar diners del fons del Patrimoni a exercir el dret d'adquisició preferent de tempteig i retracte d'habitatges que hagin estat adquirits pels seus actuals propietaris en procediments d'execució hipotecària o a través de compensació de pagament de deute amb amb garantia hipotecària. L'actuació està prevista a la llei de mesures extraordinàries per a la mobilització dels habitatges provinents de processos d'execució hipotecària.

La intenció és poder aconseguir habitatges socials tenint en compte, tal com va dir Casellas, que en aquests moments només hi ha 16 pisos. "Tenim gent a pensions, hem de pal·liar-ho encara que això tampoc m'agradi, però és la sortida que tenim. Cal anar-ho pal·liant. Possiblement és el pitjor que tenim però és el que tenim i hem d'executar-ho", va insistir.

Pel que fa a l'aprovació inicial de les ordenances, l'equip de govern va aconseguir l'abstenció de tots els grups de l'oposició, que ja van anunciar que hi faran al·legacions per "millorar-les", tot i que van coincidir en què "sonen" bé. En aquest sentit, el regidor de Tresoreria i Contractació, Jordi Masquef, va assegurar que el Govern ha fet una tasca important de contenció i de disminució de la pressió fiscal sobre els ciutadans.