Bàscara viu aquest diumenge una votació doble. A part de les eleccions al Parlament de Catalunya, els veïns de la vila majors de 18 anys, també poden decidir què volen que cobri el seu alcalde, Narcís Saurina (ERC). Hi ha dues opcions, el mínim interprofessional que serien 9.080,40 euros bruts a l'any o el que proposa l'Associació Catalana de Municipis (ACM): 18.160 euros. Des de les nou del matí, quan han obert els col·legis electorals, els veïns de la vila també han pogut passar per la taula que s'ha instal·lat a la plaça Major del municipi. A les vuit del vespre recolliran les paperetes i faran el recompte. En cas que la consulta no arribi al 50% de participació, l'alcalde mantindrà el sou actual.

Durant tot aquest diumenge, els veïns de Bàscara majors de 18 anys poden anar passant per la urna que s'ha instal·lat a la Plaça Major de la vila. Allà, després d'escriure les seves dades personals i firmar, poden escollir quina de les dues opcions els sembla més justa o coherent. La consulta, organitzada per l'agrupació municipal La Resclosa que van començar a treballar-hi ara fa un mes, es mantindrà fina a les vuit del vespre. Llavors, retiraran l'urna i començaran a comptabilitzar els vots.

Des del consistori, l'alcalde Narcís Saurina ha explicat que es va voler aprofitar aquesta data perquè la gent ja estava convocada a votar pel 27-S. I és cert, la gran majoria dels veïns passaven pel col·legi electoral, situat a la mateixa plaça, i posteriorment es dirigien cap a la taula per participar en aquesta innovadora consulta popular. La normativa no permet que l'ajuntament convoqui aquesta mena de referèndums ja que la llei de consultes ha esta objecte de recurs i tampoc es pot realitzar al mateix espai on es troben les urnes de les eleccions al Parlament. Per això, La Resclosa s'ha encarregat d'organitzar tot el material i s'han situat al davant de l'ajuntament de la vila.

A les onze del matí, ja havien votat més de 60 persones i, ràpidament, cap a les dotze del migdia s'ha anat apropant un gran volum de veïns interessats. Els participants poden escollir entre dues opcions; la primera en la qual es proposa que l'alcalde cobri 9.080,40 euros bruts anuals, el sou mínim interprofessional, o la segona en el qual el sou es situaria en els 18.160 euros, seguint el que proposa l'Associació Catalana de Municipis (ACM) tenint en compte les dimensions de Bàscara.

Tal i com ha detallat l'alcalde d'aquesta localitat, Narcís Saurina, actualment a la vila hi viuen 976 residents dels quals 736 podrien exercir el seu dret a vot. "De moment estem molt contents perquè hi ha una gran participació, espero que la gent deixi de banda els personalismes o partidismes perquè no estan escollint el meu sou sinó el de l'alcalde d'ara i els que vinguin", ha explicat el batlle.

En cas que la consulta no registri més del 50% de participació, l'alcalde mantindrà el sou que s'ha estipulat actualment i que ronda els 1.000 euros mensuals per dedicació parcial. En concret, quan va arribar al govern, una de les primeres decisions que va prendre Saurina va ser rebaixar-se el sou que cobrava el seu predecessor, Lluís Lloret (CiU), que segons l'actual batlle rondava els 2.200 euros al mes. Si la participació supera el 50%, el resultat que surti serà vinculant.

Aquesta consulta era un dels punts del programa de la llista ERC-AM quan es van presentar a les passades eleccions municipals. "Ens vam comprometre que qualsevol projecte de futur del municipi el sotmetrien a referèndum. És la primera oportunitat i esperem que n'arribin moltes més", ha subratllat Saurina.

"Una bona idea"

La idea ha tingut una bona acollida entre els veïns de Bàscara. Mentre alguns reconeixien que havien estat al cas i que calia "més transparència" dins el govern municipal, altres han admès que desconeixien la proposta. "Penso que és una bona idea perquè la gent pugui dir el que creu, tothom té dret a saber què cobra la persona que dirigeix la vila i és una forma de fomentar la transparència que ha mancat i hem reivindicat durant tants anys", han explicat les germanes Àngels i Rosa Teixidor.

Totes dues han explicat que havien apostat per la segona opció, la recomanada per l'ACM. Un posicionament que també comparteix en Joan Martín: "Crec que és un sou adequat, cal tenir en compte que hi dedicarà hores, desplaçaments i reunions", ha detallat. "Si es comparteix una decisió així amb el poble, el consistori s'apropa a la ciutadania. S'hauria de fer en altres poblacions", ha ressaltat la Jennifer que des de fa deu anys viu en aquest municipi de l'Alt Empordà. "El nou ajuntament s'està implicant molt amb el poble, fins i tot s'han creat comissions amb voluntaris als quatre nuclis de població de la vila i que seran els intermediaris per poder traslladar les preocupacions dels veïns a l'alcalde i l'equip de govern", ha explicat la Gisel·la Pagès, membre de l'entitat La Resclosa.

D'altra banda, amb la voluntat d'anar consultant a la població temes claus de la vida de la vila, el batlle ha donat a conèixer que el consistori arrossega un deute "molt important". Segons Saurina, aquesta setmana passada va arrencar una auditoria i que les primeres xifres mostren que Bàscara tindria un endeutament d'entre tres i quatre milions d'euros. "Suposa un 400% i sense calers, la imaginació al poder. Tots hem d'ajudar per tirar endavant noves iniciatives i formes de participació", ha conclòs.