L´Ajuntament de Saus, Camallera i Llampaies, conscient del moment històric que viu Catalunya, com a membre de l´Associació de Municipis per la Independència (AMI), va organitzar un cicle d´actes informatius amb la vista posada en aquest diumenge 27 de setembre. La traca final va ser entre divendres i ­diumenge passat, tancant el cicle l´alcalde de Girona i president de l´AMI, Carles Puigdemont, el qual va resoldre els dubtes de les desenes de persones que hi havia al Cinema Sonora de Camallera.

Puigdemont, que va ser introduït per l´alcalde amfitrió, Esteve Gironès, va recordar el pes que ha guanyat l´AMI després de les darreres eleccions municipals -ja hi ha 740 ajuntaments inscrits (el 80% del territori català) i el 90% de la comarca altempordanesa pertany a l´entitat independentista. "L´AMI juga un rol que les entitats cíviques no poden tenir", va indicar Puigdemont, assegurant que "persistirem perquè tenim un paper important, però tant de bo que ens puguem dissoldre d´aquí a sis mesos".

Sobre el procés de desconnexió amb l´Estat espanyol, el batlle gironí va dir que "s´ha de fer d´una manera civilitzada" i també va expressar el desig que "els ajuntaments volem ser la pedra fundacional de la construcció del nou estat català".